Izvor: Blic, 27.Nov.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova runda pregovora

Nova runda pregovora

BEOGRAD (Beta) - Delegacija SRJ za pregovore sa Londonskim klubom komercijalnih banaka poverilaca otputovala je danas u Pariz, gde će pregovori o otpisu i reprogramu tog duga biti nastavljeni sutra.

Kako je saopštila Narodna banka Jugoslavije 'pregovore će početi Milan Zavađil, specijalni savetnik guvernera NBJ'.

'Ukoliko se stavovi dve strane dovoljno približe, pregovorima će se pridružiti šef delegacije guverner NBJ Mlađan >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Dinkić, ministar finansija u Vladi Srbije Božidar Đelić i guverner Centralne banke Crne Gore Ljubiša Krgović'.

Oktobra prošle godine SRJ je Londonskom klubu dugovala ukupno 2,809 milijardi dolara. Od toga je dospelo za naplatu 2,035 milijardi. Od sume dospele za naplatu 1,017 milijardi čini glavnica, 872 miliona dolara kamata, a 146 miliona zaostale kamate.

Tokom prethodne runde pregovora delegacija Jugoslavije je tražila da se iz ukupne sume duga isključi 600 miliona dolara, koliko je na sekundarnom tržištu dugova u međuvremenu otkupljeno.

Prema izjavi Milana Zavađila, oko 99 odsto otkupljenog duga preuzela je NBJ za vreme Vlade Ante Markovića, kad je zemlja 'imala puno deviznih rezervi'. Deo duga je otkupila i filijala 'Beogradske banke' na Kipru.

'Ukupni dug SRJ svetu iznosio je oktobra prošle godine 12,179 milijardi dolara. Dospela glavnica je 5,802 milijarde dolara, dospela kamata 1,772 milijarde i zaostala kamata 2,521 milijardu dolara. Rudniku smanjene obaveze

MAJDANPEK - Uspešni pregovori sa predstavnicima Pariskog kluba smanjili su nivo obaveza Rudnika bakra 'Majdanpek' za 12,2 miliona dolara. Oprost dugova očekuje se i u predstojećim pregovorima sa Londonskim klubom i to za 16,1 milion dolara.

Inače, pre ovoga ukupna zaduženost majdanpečkog rudnika procenjivala se na 94 miliona dolara, od čega su dugoročne obaveze oko polovine. S. V.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.