Nova pravila za javne nabavke: Cena više nije jedini kriterijum

Izvor: B92, 02.Jan.2024, 09:35

Nova pravila za javne nabavke: Cena više nije jedini kriterijum

Izmenama Zakona o javnim nabavkama čija je primena počela 1. januara predviđeno je uvođenje načela zaštite životne sredine u postupcima javnih nabavki.

Takođe je predviđeno i uvođenje kriterijuma kvaliteta kod određenih usluga.

Izmene su predvidele i obavezu da za nabavke na koje se zakon ne primenjuje, svi ugovori i narudžbenice budu objavljeni na Portalu javnih nabavki, što do sada nije bila obaveza naručioca.

Od sada u postupcima javnih nabavki >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za određene kategorije naručioci neće više moći da koriste cenu kao jedini kriterijum pri dodeli ugovora, već će na odabir ponude uticati i skup ekoloških aspekata kao što su životni vek proizvoda, troškovi održavanja, vode i struje i reciklaže dobara kada postanu otpad.

Ekološki aspekti odnose se na nabavku fotokopir papira, računarske opreme (desktop računari, laptop računari i monitori), kancelarijske elektronske opreme (štampači, skeneri, multifunkcionalni uređaji i ....), klima uređaja (standardni klima uređaji, inverter klime za grejanje i hlađenje ..) i sredstava za čišćenje (proizvodi za čišćenje tvrdih površina, tekstilni proizvodi za čišćenje...).

Pravilnik o načinu objavljivanja i vrsti podataka o ugovorima i izmenama ugovora koje naručioci objavljuju na Portalu javnih nabavki bliže uređuje način objavljivanja i vrste podataka o ugovorima zaključenim nakon sprovedenog postupka javne nabavke.

Izmene i dopune zakona o javnim nabavkama stupile su na snagu 4. novembra prošle godine. Do sada je Zakon ostavljao mogućnost naručiocima da koriste kriterijume kvaliteta, ali nije ih na to obavezivao.

Prema ranijim podacima, samo 0,44 odsto od ukupnog broja sprovedenih nabavki u 2022. godini bilo je zeleno, dok je najniža cena bila je jedini kriterijum za dodelu ugovora u 96 odsto slučajeva, zbog čega se javila potreba za dodatnim merama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.