Nova poskupljenja zbog kursa dinara

Izvor: B92, 13.Jun.2013, 11:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova poskupljenja zbog kursa dinara

Beograd -- Potrošače u Srbiji očekuje novi talas poskupljenja zbog slabljenja dinara prema evru i cene bi mogle da budu povećane oko 10 odsto, kažu iz CEPS-a.

"Promena kursa evra sigurno će uticati na rast cena proizvoda, pre svega onih koji se uvoze, kao što su bela tehnika, konditorski proizvodi, hemija i drugi", rekla je predsednica Centra za zaštitu potrošača Srbije (CEPS) Vera Vida.

Ona je ocenila da su cene u Srbiji već značajno povećane i da je u poslednje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tri godine hrana poskupela više od 30 odsto, a da je kupovna moć građana sve manja.

"Promet robe i kupovna moć građana su svakog meseca sve slabiji i cene će rasti ne samo zbog nestabilnog kursa evra već i zbog nedostatka konkurencije i monopola na tržistu zbog kojih trgovci ne žele i ne moraju da se odreknu visokih marži", dodala je Vida.

Prema njenim rečima, vlada hitno mora da napravi socijalne karte i da poboljša i zaustavi pad životnog standarda ugroženih potrošaca.

Vida je dodala da su trgovci do sada uvek nalazili razloge da ne spuste cene iako je dinar jačao.

"Ako nije cena evra, onda je poskupelo žito na svetskom tržištu ili nafta i uvek su nalazili razloge da ne snize cene", ocenila je Vida.

Dinar je prethodnih desetak dana svakodnevno slabio prema evru i u poslednjih mesec dana oslabio je za 2,9 odsto.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nova poskupljenja zbog kursa dinara

Izvor: B92, 13.Jun.2013

Beograd -- Potrošače u Srbiji očekuje novi talas poskupljenja zbog slabljenja dinara prema evru i cene bi mogle da budu povećane oko 10 odsto, kažu iz CEPS-a..."Promena kursa evra sigurno će uticati na rast cena proizvoda, pre svega onih koji se uvoze, kao što su bela tehnika, konditorski proizvodi,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.