Nova luka na Savi - Šabac?

Izvor: B92, 25.Okt.2010, 11:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova luka na Savi - Šabac?

Šabac -- Izgradnja međunarodne luke na Savi kod Šapca ekonomski je isplativa, s obzirom da da bi promet kroz ovaj deo Srbije iznosio preko 1.500.000 tona robe.

U izgradnju ove međunarodne luke, u zavisnosti od izabranog modela, potrebno je uložiti od osam do 16 miliona evra.

Ova infrastrukturna investicija predstavlja dalji korak u razvoju regionalnog robno-transportnog centra, koji bi pokrivao delove Sremskog, Kolubarskog i Mačvanskog okruga, ali i područje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Semberije u BiH.

„To je centra sa pratećim sadržajima, poput skladišta neophodnih za obavljanje lučkih delatnosti i parking prostora. Nalazi se u istočnoj industrijskoj zoni i raspolaže sa površinom od 50 hektara za razvoj svih delatnosti", kaže Dragana Milenković, rukovodilac projekta koji su uradili beogradsko preduzeće Ehting i austrijska Tina Vijena.

Ekspertski tim ove dve referentne kuće za urbanu strategiju, tehnologiju i projektovanje analizirao je ukupan robno-transportni promet na rečnom saobraćaju na području grada Šapca, koji je pred početak ekonomske krize iznosio 30.000 tona.

Procenama, koje su rađene prema statističkim podacima, treba dodati da samo kroz fabriku Ju Es Sti" sada prođe 200.000 tona lima na godišnjem nivou. Značajan razvojni zamah, takođe, najavljuju i drugi veliki privredni i izvozno orijentisani kolektivi poput Zorka Keramike i Viktorija grupe.

Prema umerenom scenariju ekonomskog razvoja u regionu, već 2017. godine može se očekivati 700.000 tona robe, kojom bi se rukovalo u novoj međunarodnoj luci u Šapcu, što ne uključuje pesak i šljunak, a 2027. godine preko 1,5 miliona tona.

Gradonačelnik Miloš Milošević kaže da se lokalna samouprava u Šapcu suočava sa tipičnim problemima za čitavu Srbiju, a to su veliki broj nezaposlenih, niske zarade i nedovoljni prihodi u lokalnom budžetu.

Zbog toga je odlučeno da svi prirodni resursi budu stavljeni u funkciju osnaženja privredne aktivnosti. Zajedno sa državom, u komunalno opremanje 600 hektara severozapadne radne zone, uloženo je preko 10 miliona evra.

"Republika je napravila i značajan korak otvaranjem nove carinarnice, a sledeće godine očekujemo početak gradnje autoputa Ruma–Šabac.. Naš sledeći potez biće izrada Generalnog projekta, pa Idejnog i potom Glavnog projekta međunarodne luke", objašnjava Milošević.

Projekat međunarodne luke na Savi kod Šapcu nedavno je predstavljen predsedniku Vlade Srbije Mirku Cvetkoviću, prilikom otvaranja carinarnice u ovom gradu.

Premijer je obećao svu neophodnu pomoć republičkih organa u realizaciji ovako značajnog infrastrukturnog objekta ne samo za privredu šabačkog kraja, već i čitave zemlje.

Prema planiranoj dinamici, izgradnja luke trebalo bi da počne 2013. godine i završi se tri-četiri godine kasnije. U istom vremenskom intervalu, kako su najavili predstavnici Savske komisije, trebalo bi da bude očišćeno korito reke Save od Beograda do Siska.

Pratite specijal: NIS na berzi

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.