Izvor: Politika, 13.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova fabrika u Bujanovcu

Puštanjem u rad pogona "Simpa"prestaje potreba domaćih proizvođača nameštaja za uvozom svih vrsta sunđera BUJANOVAC Ovo je još jedan poduhvat da se Pčinjski okrug i jug Srbije ravnomerno razvija, da u svom razvoju dostigne druge delove Srbije. To što je tačno pre godinu dana "Simpo" započeo, to je i ostvario. Radi se o najsavremenijoj fabrici čija je proizvodnja namenjena izvozu, i koja će zaposliti još 120 novih radnika iz Bujanovca i Pčinjskog okruga. Ovo >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je program Vlade Srbije koja podstiče razvoj, jer samo razvijena Srbija je jaka, snažna i demokratska.

Ovo je, između ostalog, juče u Bujanovcu rekao premijer Vojislav Koštunica prilikom otvaranja nove fabrike puhina u okviru Kompanije "Simpo"

Pozdravljen burnim aplauzom velikog broja građana, Koštunica je istakao da je nova fabrika od izuzetnog značaja za Bujanovac. U ovim pogonima će se proizvoditi puhin (sunđer), strateška sirovina za proizvodnju nameštaja i dušeka. Ona će omogućiti potpunu zamenu uvoza, jer će pored standardnih, visokokvalitetnih tipova poliuretanske pene, proizvoditi i tzv softne, zatim visokoelastične, samogasive i, trenutno na svetskom tržištu najtraženije, "memori" sunđere.

Govoreći o novoj fabrici, premijer Koštunica je rekao da njenim puštanjem u rad prestaje potreba "Simpa" i ostalih domaćih proizvođača nameštaja za uvozom svih vrsta puhina, a kapaciteti i širok proizvodni program obezbeđuje "Simpu" velike šanse za izvoz ove sirovine, jer se poštuju najrigoroznije ekološke i zdravstvene norme u skladu sa svetskim standardima.

U novoizgrađenu fabriku puhina, strateški partner iz inostranstva je uložio pet miliona evra. Oprema je nabavljena od engleskog proizvođača "Bimek", a instalisani kapaciteti omogućuju proizvodnju od 10.000 tona puhina godišnje.

Prisutnima se obratio i Predrag Bubalo, ministar za privredu i privatizaciju, rekavši da se otvaranjem ove fabrike otvaraju i nova radna mesta.

Ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić istakao je da Vlada Srbije ne sme dozvoliti da ljudi na jugu Srbije "gaze blato". On je rekao da gasovod ovde stiže na proleće. Istovremeno, ministar Ilić je najavio realizaciju "Helenik plana" oko izgradnje Koridora 10. Projekat je gotov i izgradnja počinje na proleće.

Aleksandar Davinić - Života Matić

[objavljeno: 13.12.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.