Nova električna brojila umanjiće mogućnost greške i eventualnih zloupotreba (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jan.2022, 12:01

Nova električna brojila umanjiće mogućnost greške i eventualnih zloupotreba (AUDIO)

Srbija godišnje pravi gubitke na elektro mreži i do 200 miliona evra, a uvođenjem pametnih brojila oni bi trebalo da budu svedeni na minimum. Za ovaj posao Elektrodistribucija Srbije potpisala je u septembru prošle godine ugovor o zajmu sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj vredan 80 miliona evra.

Za prvu fazu koja predviđa zamenu 205.000 brojila, od ukupno 3,2 miliona, izdavaja se 40 miliona evra, a trebalo bi da bude završena do 2025-te, odnosno 2027. godine.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Nakon ugovora o zajmu teče proces pripreme tehničke dokumentacije za raspisivanje javne nabavke za izbor isporučioca opreme.

Domaći proizvođači mernih uređaja nadaju se da će moći da učestvuju na tenderu. Fabrike „Meter i kontrol”, EVG, „Mikroelektronika sitel” i „Enel” već proizvode pametna brojila i izvoze ih u region, ali i u neke zemlje Evropske unije. Direktor firme „Meter i kontrol” Igor Vujičić objašnjava da će ugradnjom pametnih brojila potrošnja struje moći da se očitava na daljinu, čime će se smanjiti i krađa struje i greške prilikom očitavanja. Takođe, dodaje, u svakom času će biti poznat kvalitet i upravljanje potrošnjom električne energije.

Vujičić napominje da se stabilnost u tradicionalnim elektroenergetskim sistemima bazirala na upravljanju proizvodnjoim, ali ne i potrošnjom, te da uvođenje održivih izvora energije u sistem nalaže i promenu načina upravljanja.

On ukazuje da na strani potrošnje upravljaju svi, i potrošači i drugi učesnici, kao i operator distributivnog sistema.

To, prema njegovim rečima, znači da će građani moći da biraju različite pakete potrošnje električne energije.

Takođe, naveo je Vujičić, pametna brojila će omogućiti i dvosmereno merenje, što će biti važno za one korisnike koji su i potrošači i proizvođači električne energije.

Daljinsko očitavanje električne energije omogućiće da se kompletni podaci automatski ubacuju u softver za obradu podataka i izdaju računi, a potrošači će imati i uvid u svoju potrošnju i kvalitet isporučene električne energije.

Za njihovu ugradnju u domaćinstva uglavnom će se koristiti postojeći razvodni ormani, a na mestima gde ta mogućnost ne postoji zbog različitih tipova priključaka, obavljaće se i rekonstrukciju mernog priključnog ormana.

Nova brojila sprečiće i neovlašćenu potrošnju električne energije, tehničke gubitke na mreži, kao i komercijalne gubitke. Takođe, preko ovih brojila moći će i da se isključi struja na daljinu onom ko prekorači odobrenu snagu ili ne plaća račune.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.