Nova ekonomija: Leks specijalis za izgradnju metroa

Izvor: NoviMagazin.rs, 06.Dec.2019, 13:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova ekonomija: Leks specijalis za izgradnju metroa

Vlada Srbije usvojila je specijalni zakon kako bi ubrzala izgradnju važnih infrastrukturnih projekata kao što su metro i auto-putevi, skratila vreme za rešavanje imovinsko pravnih odnosa i izbegla eventualne penale zbog nepovlačenja novca od banaka, piše Nova ekonomija.

U Predlogu zakona o posebnim postupcima radi realizacije projekta izgradnje i rekonstrukcije linijskih infrastrukturnih objekata od posebnog značaja za Republiku Srbiju, koji je u skupštinskoj proceduri, navodi >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << se da se na osnovu dosadašnjeg iskustva u realizaciji ovih projekata došlo do zaključka da u procesu realizacije puno vremena oduzima rešavanje imovinsko-pravnih odnosa pre izdavanja potrebnih dozvole i da zbog toga radovi često kasne sa realizacijom.

Jedan od ciljeva je i ubrzanje postupka javnih nabavki. Zakon predvidja da u slučaju hitnosti i ugroženosti realizacije projekta Vlada može doneti odluku da se za projekat ili pojedine faze ne primenjuju propisi kojima se uredjuje postupak javnih nabavki, već se na njih primenjuje poseban postupak za izbor strateškog partnera.

Postupak izbora strateškog partnera sprovodi radna grupa koju formira Vlada Srbije.

U obrazloženju se podseća da je Ministarstvo gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u svom planu rada i budžetu za 2020. godinu (sa planom i za 2021. i 2022. godinu), predvidelo otpočinjanje projekata iz novog investicionog ciklusa, čija vrednost je procenjena na oko pet milijardi evra ulaganja u infrastrukturne projekte (putevi, železnica, metro, vodna infrastruktura), navela je Nova ekonomija.

Uz izgradnju novih državnih puteva planirana je rekonstrukcija i rehabilitacija javnih puteva u dužini od 5.000 kilometara, i rekonstrukcija i rehabilitacija javne železničke infrastrukture.

Navodi se i da donošenje posebnog zakona za realizaciju odredjenog projekta nije usamljen slučaj u zakonodavstvu Srbje, jer su već doneti posebni zakoni za realizaciju projekta Beograd na vodi.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Vlada Srbije predložila LEKS SPECIJALIS ZA METRO

Izvor: Blic, 06.Dec.2019

Vlada Srbije usvojila je predlog specijalnog zakona kako bi ubrzala izgradnju važnih infrastrukturnih projekata kao što su metro i autoputevi, skratila vreme za rešavanje imovinsko pravnih odnosa i izbegla eventualne penale zbog nepovlačenja novca od banaka, piše "Nova ekonomija".

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.