Nova dinarska obveznica u GBI-EM indeksu. Mali: Vrednost emsiije je 150 milijardi dinara

Izvor: B92, 06.Mar.2024, 09:56

Nova dinarska obveznica u GBI-EM indeksu. Mali: Vrednost emsiije je 150 milijardi dinara

Minisra finansija Siniša Mali je na svom Instagram profilu obavestio da je u indeks obveznica J.P. Morgan GBI-EM uključena i nova dinarska benčmark obveznica.

Nakon uključivanja tri dinarske benčmark obveznice Republike Srbije u renomirani indeks obveznica J.P. Morgan GBI-EM Index 2021. godine, u navedeni indeks uključena je i nova dinarska benčmark obveznica emitovana u oktobru 2023. a koja dospeva 2031. godine. Sredstva ove obveznice se koriste za finansiranje projekata >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u okviru Expo2027. Vrednost emsiije je 150 mlrd dinara, obavestio je Mali..

Ulazak u indeks implicira pojačan potencijalni priliv investitora na globalnom nivou, čime se pospešuje likvidnost, a time i prinosi na celoj krivi obveznica u domaćoj valuti.

Srbija je poseban primer gde su početkom godine lokalne obveznice zabeležile prinos ekvivalentan, a u pojedinim trenucima čak i niži od prinosa na sekundarnom trgovanju obveznica emitovanih na međunarodnom tržištu.

Takvi parametri su jasan pokazatelj poverenja investitora u fiskalnu i monetarnu stabilnost jedne zemlje na dugoročni period.

Interesovanje investitora za obveznicama ove emisije, kao i njen uspeh na sekundarnom tržištu u ovako kratkom roku, tražnja profesionalnih stranih investitora koji sve aktivnije učestvuju na aukcijama, dokazuje da je Republika Srbija izabrala pravi način finansiranja budžeta i projekata vezanih za “Expo 2027” s obzirom na to da je i pre same realizacije cele emsiije, ona bila na radaru JP Moragn Index tima, i postala deo indeksa pre realizacije na primarnom tržištu, naveo je.

"Ovo uključenje predstavlja jasan signal međunarodnim investitorima da je Srbija dostigla nivo uglednih zemalja u razvoju. To će imati višestruke pozitivne efekte na domaće finansijsko tržište i omogućiti još povoljnije uslove finansiranja države i domaćih kompanija", napisao je Mali.

Očekujemo dodatnu diversifikaciju već široke baze investitora koji ulažu u hartije od vrednosti Republike Srbije, s obzirom na to da uključivanje dinarskih obveznica u navedeni indeks znatno povećava atraktivnost naše zemlje kao investicione destinacije, dodao je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Nova dinarska obveznica u GBI-EM indeksu. Mali: Vrednost emisije 150 milijardi dinara

Izvor: B92, 06.Mar.2024

Ministar finansija Siniša Mali je na svom Instagram profilu obavestio da je u indeks obveznica J.P. Morgan GBI-EM uključena i nova dinarska benčmark obveznica...Nakon uključivanja tri dinarske benčmark obveznice Republike Srbije u renomirani indeks obveznica J.P. Morgan GBI-EM Index 2021. godine,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.