Izvor: Blic, 15.Mar.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova cena ukida grejalice

Nova cena ukida grejalice

BEOGRAD - Novim tarifnim sistemom koji se priprema u Vladi i Elektroprivredi Srbije obezbeđuje se socijalno prihvatljiva i pravična raspodela ukupnih troškova, koja je energetski svrsishodna jer podstiče racionalizaciju potrošnje - objašnjavaju u EPS-u i navode da bi novi tarifni sistem koji prema sadašnjim planovima treba da stupi na snagu 1. aprila bio privremen, odnosno 'važio bi dotle dok se ne stvore uslovi da svi građani imaju dovoljno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << novca da plate pravu, ekonomsku cenu struje'.

Prema tom tarifnom sistemu računi za struju malih potrošača, dakle onih koji troše do 150 kWh mesečno bili bi smanjeni za 0,2 odsto, dok bi računi onih sa potrošnjom od 300 kWh bili povećani za 12 odsto, uz uslov da nastave sa dosadašnjim trošenjem struje. Međutim, ukoliko bi smanjili dnevnu a povećali noćnu potrošnju struje, troškovi većine ovih potrošača ostali bi u granicama sadašnjih. Potrošači koji troše 600 kWh imali bi povećanje troškova za struju za oko 40 odsto, ali ako bi neke uređaje, na primer, bojlere više prebacili na noćnu potrošnju mogli bi znatno smanjiti svoje izdatke za električnu energiju. Kada je reč o potrošačima koji troše ogromne količine električne energije, a pogotovu o onih pet odsto na vrhu koji potroše 27,5 odsto ukupno potrošene struje, oni će ili da plate svoj luksuz ili da smanje potrošnju, što je i cilj ovog programa, objašnjavaju u EPS-u.

U EPS-u takođe naglašavaju da će se povećati razlika u ceni između dnevne i noćne tarife struje, odnosno struja potrošena noću biće četiri puta jeftinija od one potrošene danju, tako da će potrošači imati finansijski interes da neke toplotne uređaje prebace na noćni rad. R. Marković

Trećinu struje troši pet odsto domaćinstava

Najbrojniju grupu potrošača u Srbiji čini 780.000 domaćinstava i 42.000 potrošača u poslovno-komercijalnom sektoru, koji mesečno troše od 150 do 300 kWh. U ukupnom broju potrošača oni procentualno učestvuju sa 27,18 odsto i njihovi računi za struju porašće maksimalno za 12 odsto, odnosno za 25 dinara mesečno. Potrošači (25,17 odsto) sa potrošnjom od 300 do 600 kWh dobiće račune veće za 25 do 150 dinara. Povećanje računa za potrošače čija se potrošnja kreće između 600 i 1.600 kilovat-sati iznosiće od 150 do 700 dinara. Ova grupacija je i najveći potrošač i u ukupnoj potrošnji učestvuje sa 39,69 odsto. Samo pet odsto potrošača troši čak 32,69 odsto struje i računi za struju biće im veći između 700 i 9.000 dinara.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.