Norveški državni fond imao jedan od najboljih kvartala ikad

Izvor: B92, 23.Apr.2023, 16:27

Norveški državni fond imao jedan od najboljih kvartala ikad

Norveški državni fond vredan 1,4 triliona dolara, u prvom kvartalu ove godine zabeležio je povraćaj ulaganja od 5,9 odsto.

"To je zapravo jedan od najboljih kvartala koje smo ikada imali", rekao je zamenik generalnog direktora Trond Grande u video snimku objavljenom na Linktinu, preneo je Rojters.

Uprkos previranju na tržištu tokom marta usled zabrinutosti za novu bankarsku krizu, tržišta akcija su pružila najveći podsticaj fondu, sa dobitkom od osam odsto, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekao je on.

U međuvremenu, pad kamatnih stopa pogodovao je njegovom portfelju obveznica, koji je vratio skoro tri procenta.

"Porast tržišta akcija je u velikoj meri vođen tehnološkom i diskrecionim sektorom potrošača", naveo je Grande u saopštenju, prenosi Bizportal.

Profit od 893 milijarde norveških kruna (84 milijarde dolara) je u suprotnosti sa gubitkom od 653 milijarde godinu dana ranije.

Norveška ima samo 5,5 miliona stanovnika, što znači da je po glavi stanovnika svako u dobitku 15.000 dolara.

Međutim, prinos je bio 0,06 procentnih poena ispod svog referentnog indeksa, saopštio je fond, koji je zabeležio pozitivne godišnje relativne prinose od 2009. godine.

Fond, koji štedi prihod od velike norveške industrije nafte i gasa, zabeležio je prihod od 217 milijardi kruna novih državnih sredstava tokom kvartala.

Oko 70 odsto imovine držano je u akcijama zaključno sa 31. martom, dok je 27,3 odsto uloženo u fiksni prihod, 2,4 odsto u nekretnine koje ne kotiraju i 0,1 odsto u neuvrštenu infrastrukturu za obnovljive izvore energije.

Norveška centralna banka upravlja fondom, koji poseduje 1,5 odsto svih deonica na globalnoj berzi i ima udele u 9.200 kompanija. Prošle godine je zabeležila rekordan gubitak od 1,64 biliona kruna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.