Norveška donira Srbiji sedam miliona evra

Izvor: S media, 04.Apr.2011, 19:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Norveška donira Srbiji sedam miliona evra

Potpredsednik Vlade Srbije zadužen za evropske integracije Božidar Djelić i ambasador Norveške Nils Ragnar Kamsvag potpisali su danas u Beogradu Memorandum o razumevanju između srpske vlade i norveškog Ministarstva spoljnih poslova, koji predviđa pomoć od preko sedam miliona evra.

Potpisnici Memoranduma rekli su u Vladi Srbije da se on odnosi na program pomoći u okviru bilateralne saradnje za 2010, a odobrena bespovratna pomoć u vrednosti oko 7,1 milion evra biće >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << realizovana u našoj zemlji tokom 2011. godine.

Djelić je naveo da je ovaj program samo deo pomoći koji Norveška pruža Srbiji i da za cilj prvenstveno ima podržavanje reforme usmerene na jačanje saradnje sa Evropskom unijom.

Djukić Dejanović: Odnosi Srbije i Jermenije veoma dobri

Zajednički stav Balkana oko pomoći EU

Nalazište nafte na granici Rumunije sa Srbijom

"Pomoć vredna 7,1 milion evra je od velikog značaja za Srbiju, a norveški narod nam na ovaj način pruža i političku podršku. Norveška nas je od 2000. godine pomogla sa 216 miliona evra, što je jedna od najznačajnijih podrški našim programima", istakao je Djelić.

Od navedene sume, kako je precizirao, 1,9 miliona biće usmereno ka unapređenju pravosudne infrastrukture, a milion evra za čišćenje zemljišta od neeksplodiranih bombi.

"Srbija prepoznaje napore koje Norveška ulaže za realizaciju naših evropskih aspiracija i nadamo se da će i dalje biti uz nas na putu ka Evropskoj uniji", poručio je Djelić.

Norveški ambasador je potvrdio da je pomoć zemlje koju predstavlja u Srbiji usmerena, pre svega, na realizaciju njenog "evropskog puta".

"Tokom prošle godine dali smo Srbiji 16 miliona evra, a ove godine planiramo da utrošimo tri miliona manje. Dugoročna pomoć se odnosi na pravosuđe, odbranu i bezbednost, energiju i zaštitu životne sredine, rodnu ravnopravnost i poštovanje ljudskih prava", kaže Kamsvag.

Kraljevina Norveška, jedan od najznačajnijih bilateralnih donataora od 1999. godine, pruža podršku Srbiji u procesu evropskih integracija sa posebnim akcentom na političke, ekonomske i socijalne reforme, vladavinu prava i demokratski razvoj.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

RRA Bačka dobila novac iz IPA fonda

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Apr.2011

NOVI SAD -..Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji dodelila je operativni grant Regionalnoj razvojnoj agencija (RRA) Bačka za razvoj institucionalnih kapaciteta agencije u trajanju od 2011. do 2014. godine...Ukupna vrednost operativnog granta iznosi 312.500 evra, od čega 250.000 evra dodeljuje...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Bespovratna pomoć Norveške

Izvor: RTS, 05.Apr.2011, 14:42

Norveška će ove godine dati Srbiji 7,1 milion evra bespovratne pomoći. Memorandum o razumevanju između dve vlade, na osnovu kojeg će Srbija dobiti pomoć, potpisali su potpredsednik Vlade Božidar Đelić i norveški ambasador Nils Ragnar Kamsvag. ..Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić i...

Nastavak na RTS...

Norveška poklanja Srbiji 7,1 miliona evra

Izvor: Šumadija Press, 05.Apr.2011

Božidar Đelić i ambasador Norveške Nils Ragnar Kamsvag potpisali su danas u Beogradu Memorandum o razumevanju između srpske vlade i norveškog Ministarstva spoljnih poslova koji predviđa pomoć od preko sedam miliona evra.

Nastavak na Šumadija Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.