Nokija raskida sa Simensom

Izvor: Politika, 18.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nokija raskida sa Simensom

Finski proizvođač mobilne telefonije zatvara pogon u Bohumu i seli ga u Rumuniju, zbog čega Berlin alarmira EU u Briselu

Odluka finskog elektronskog koncerna Nokija, proizvođača vrhunskih mobilnih telefona, da raskine saradnju s nemačkim gigantom Simensom i zatvori fabrički pogon u Bohumu, u Rurskoj oblasti, izazvala je vulkanski talas ogorčenja i reagovanja u Nemačkoj. Pogođeno je ne samo 4.000 nemačkih radnika u Bohumu, koji gube posao, nego i najveći nemački industrijski >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << gigant Simens, koji već dve godine grca zbog korupcije i podmićivanja stranih poslovnih partnera i sindikata u više od 20 država.

Zbog korupcionaških afera vodi se mesecima istražni postupak protiv 40 bivših i sadašnjih najviših funkcionera Simensa.

Smenjeno je već desetak šefova, uključujući i glavnog šefa Klausa Klajnfleda, na čije mesto je neočekivano prošlog jula doveden Austrijanac iz Filaha Peter Lešer (50), koji se kao menadžer već oprobao u Engleskoj i Americi. Njegovo iskustvo stečeno u američkoj firmi „Merk i Ko” sa 35.000 radnika, međutim, teško pokriva potrebe aferama pritisnutog koncerna Simens, koji zapošljava 400.000 radnika u Nemačkoj i delom u inostranstvu.

Raskid Nokije sa Simensom snažno je uzburkao i nemačku vladu koja je smesta alarmirala EU u Briselu. Nemački mediji preplavljeni su grozničavim reagovanjima, naročito se ističu nevolje otpuštenih radnika u Bohumu, mada je zbog korupcionaških afera u vođstvu Simensa prethodno već mnogo više nemačkih radnika ostalo bez posla.

Predsednik pokrajinske vlade Severne Rajne- Vestfalije, Jirgen Ritgens je u pratnji više ministara doleteo u Bohum da teši radnike koji su pred otkazom. I centralna nemačka vlada u Berlinu je u akciji, nagoveštava neobično oštre protivmere. Savezni ministar privrede Mihael Glos poslao je svog prvog zamenika državnog sekretara Hartmuta Šanerta u Helsinki da oštro negoduje kod uprave Nokije.

Nemačka vlada koristi svoj ogromni uticaj u Briselu da bi angažovala EU da spreči plan Nokije. Berlinska vlada traži da EU primora Nokiju da vrati subvencije, preko 88 miliona evra, primanih od 1995. godine, čime su trasirane investicije finskog koncerna u Bohumu. Nokija prebacuje iz Bohuma svoju fabriku u Rumuniju ukazujući da su tamo proizvodni troškovi znatno niži nego u Nemačkoj. Berlin nastoji da to spreči i vrši pritisak u Briselu da zaustavi nameru Nokije.

Međutim, predsednik Evropske komisije Hose Manuel Baroso nije povodljiv. Uprkos pritisku, Baroso ima svoj stav i odgovara: „Kada je bilo mogućno premeštanje proizvodnje iz Finske u Nemačku, onda je i premeštanje iz Nemačke u Rumuniju takođe mogućno”.

Nemački političari nezadovoljno reaguju i ukazuju kako je Rumunija tek od 1. januara 2007. godine član EU, a već dobija značajnu finansijsku potporu, dok nemački superkoncern trpi štetu.

Iz evrocentrale se ukazuje na skandale podmićivanja i korupcije koji pritiskuju koncern Simens, zbog čega je sud EU već osudio nemački koncern da plati kaznu od preko 200 miliona evra, kao i na više stotina miliona evra odštete zbog utaje „evroporeza”.

Vrh Simensa kipti od nervoze, odlažu se sednice Upravnog odbora i razgovori sa Udruženjem akcionara. Optužbe se grozničavo ispituju. Pokušaj da se optužbe zbog korupcije oproste bivšim šefovima koncerna Klausu Klajnfeldu i Hajnrihu fon Piru, kao i još desetorici vodećih menadžera, nailazi na otpor. Angažovanje američke advokatske kancelarije „Debevoice & Plimpton” u cilju zamagljivanja afere nije uspeo. Simens nailazi na zamerke i u Americi.

Razlaz dva partnera svetskog glasa – Simensa i Nokije, do sada je najbučniji sukob interesa u EU.

Božidar Dikić

[objavljeno: 19/01/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.