Njih AI ne može da zameni: Ovo su cene majstorskih usluga u Srbiji VIDEO

Izvor: B92, 01.Avg.2023, 20:17

Njih AI ne može da zameni: Ovo su cene majstorskih usluga u Srbiji VIDEO

Neka od zanimanja koja bar u bliskoj budućnosti neće biti moguće zameniti veštačkom inteligencijom su usluge majstora.

Mada bi možda to bilo i korisno s obzirom na to da je u ovo doba godine pronaći molera, servisera klima uređaja i vodoinstalatera, gotovo nemoguća misija.

Cele godine, a tokom leta posebno, majstori imaju pune ruke posla. Teško je doći do molera, električara, vodoinstalatera, a na vrhu spiska ovih dana su serviseri klima uređaja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Svake godine majstorske usluge sve su skuplje, ove godine 30 odsto u odnosu na prošlu.

Cene majstora u Srbiji:

Moleri: oko 7 evra po kvadratu za krečenje i gletovanje

Vodoinstalateri: hidroizolacija u kupatilu od 80 do 150 evra

Električari: uvođenje nove instalacije oko 12 evra po kvadratu

Serviseri za klima uređaje: od 25 do 45 evra

"200 do 300 poziva bude u toku jednog dana kada bude ovakav tropski talas", rekao je serviser klima uređaja Dejan Ristivojević.

Od tolikog broja poziva majstori mogu da poprave dnevno od 30 do 50 klima uređaja, zato se i formiraju liste čekanja. I to ne važi samo za servisere već i za električare i molere.

Građani su podelili svoje iskustvo kada je angažovanje majstora u pitanju:

"Pa dva do tri meseca, užas, uopšte ne možete da dobijete."

"Dođu odmah na oglas, ja preko oglasa tražim majstore."

"Znam neke slučajeve gde su morali da čekaju da im se pojavi moler."

"Mi smo majstora čekali da nam popravi bravu koja nije uopšte radila 20 dana i popravio je tako da opet ne radi. Tako da, nemam neko prijatno iskustvo sa majstorima."

Ne treba čekati poslednji trenutak i pozvati majstora, iako u Beogradu ima oko sto servisera klime, liste čekanja su i dalje velike.

"Zato stalno molimo i apelujemo na građane da ako je moguće to urade pre sezone, to je septembar, novembar ili do aprila, to je najbolji period za proveru ispravnosti klima uređaja", rekao je serviser klima uređaja Dejan Ristivojević.

Ko se ogluši na taj savet majstora treba da zna: za hitne popravke majstori mogu i odmah izaći na teren, ali će tada i cena usluge biti znatno veća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.