Njemačkim ugostiteljima nedostaje više od 65.000 radnika

Izvor: Capital.ba, 21.Jul.2023, 15:51

Njemačkim ugostiteljima nedostaje više od 65.000 radnika

BERLIN – Njemačkim restoranima i hotelima trenutno fali više od 65.000 zaposlenih, saopštilo je udruženje ugostitelja Dehoga. FOTO: Pixabay Nedostatak zaposlenih, prema istraživanjima koja se rade mjesečno, je stalna boljka branše, rekli su u udruženju za DPA. „Savezna agencija za rad prijavila je 33.160 slobodnih radnih mjesta u ugostiteljstvu za jun. Međutim, pretpostavljamo da je stvarna potražnja najmanje dvostruko veća, jer mnoge firme više ne prijavljuju svoja slobodna radna >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << mjesta“, rekla je Sandra Varden (Sandra Warden), stručnjak za tržište rada iz Dehoge. Varden je ukazala na brojke iz juna 2019. kada je prijavljeno skoro 40.000 slobodnih radnih mjesta. „A kao što znamo, problem se od tada pogoršao (u jeku pandemije. Posebno sada, u sezoni godišnjih odmora i povećanog interesovanja za turističke destinacije, potreba i dalje raste,“ rekla je ona. U međuvremenu, gastronomski biznis nosio se sa situacijom kako je umio. „Ima objekata koji su zbog manjka zaposlenih prinuđeni da skrate svoje radno vreme, zatvore određenim danima ili ograniče ponudu u jelovniku.“ Neki restorani su počeli više da uvode samoposluživanje. Dehoga se nada da će se brzo osetiti efekti zakona o stručnoj radnoj snazi iz inostranstva i da će izbjeglice moći lakše da se zapošljavaju. Pored toga, udruženje je pozvalo na kampanju za obuku iz višestrukih veština i da se praktične profesije i veštine više cijene.Biznis.rs Чланак Njemačkim ugostiteljima nedostaje više od 65.000 radnika се појављује прво на Capital.ba - Informacija je capital.

Nastavak na Capital.ba...






Povezane vesti

Nemačka "vapi" za ugostiteljima, traži 65.000 radnika! Srbi tamo zarađuju i po 6.500 evra, i evo šta sve rade za tu platu

Izvor: Blic, 22.Jul.2023, 11:47

Nemačkim restoranima i hotelima trenutno nedostaje više od 65.000 zaposlenih, navodi udruženje ugostitelja "Dehoga". Nedostatak zaposlenih, prema mesečnim anketama, stalan je problem industrije, rekli su za dpa iz tog udruženja.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.