Njemačka stanogradnja u oštroj recesiji

Izvor: Capital.ba, 19.Avg.2023, 10:20

Njemačka stanogradnja u oštroj recesiji

BERLIN – Njemačke vlasti su u prvih šest mjeseci 2023. izdale za četvrtinu manje odobrenja za stanogradnju nego u prvoj polovini prošle godine, saopštio je savezni zavod za statistiku. FOTO: Pixabay Prema podacima objavljenim u petak, građevinci su u periodu januar-jun u cijeloj zemlji dobili dozvolu za 50.600 projekata stanogradnje, odnosno 27,2 odsto manje godinu-na-godinu, prenosi dpa. “Recesiju u gradnji stanova verovatno prije svega podstiču rastući troškovi gradnje i sve nepovoljniji >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << uslovi finansiranja”, navode statističari. Broj odobrenja za gradnju, uključujući zidanje novih stanova i preuređenje, ključan su indikator stanja u branši, posebno uzimajući u obzir deficit stambenog prostora u gradovima. Pritom, smanjuje se broj dozvola za gradnju svih vrsta stambenog prostora. Tako je broj dozvola izgradnje kuća za jednu porodicu pao za 35,4 odsto, dvoporodičnih kuća za čak 53,4 i zgrada sa više stanova za nešto više od četvrtine. Tražnja za stanovima u Njemačkoj je ogromna, ali broj odobrenja za stanogradnju je već mjesecima u recesiji. Ministarka građevine Klara Gajvic je priznala da će vlada promašiti cilj grdanje 400.000 stambenih jedinica godišnje koji je sebi postavila koalicionim sporazumom potkraj 2021. DPA Чланак Njemačka stanogradnja u oštroj recesiji се појављује прво на Capital.ba - Informacija je capital.

Nastavak na Capital.ba...






Povezane vesti

U Nemačkoj 27 odsto više deportacija u odnosu na isti period prošle godine

Izvor: Danas, 19.Avg.2023

Broj osoba deportovanih iz Nemačke u prvoj polovini ove godine porastao je za skoro 27 odsto u odnosu na isti period 2022. pokazuju danas objavljeni rezultati parlamentarne istrage Leve partije.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.