Njemačka i nizozemska centralna banka s gubitkom u 2023. godini

Izvor: Capital.ba, 24.Feb.2024, 17:58

Njemačka i nizozemska centralna banka s gubitkom u 2023. godini

BERLIN – Njemačka i nizozemska centralna banka izvijestile su u petak da su 2023. godinu zaključile s gubicima zbog podignutih kamatnih stopa koje su ostavile traga i na rezultatima Evropske centralne banke i američkog Feda. FOTO: Agencije Evropska centralna banka (ECB) izvijestila je u četvrtak da je u 2023. godini poslovala s najvećim gubitkom otkada je osnovana, od 7,9 milijardi evra. Uz otpuštene rezervacije gubitak se smanjuje na 1,3 milijarde eura. Centralna monetarna institucija evrozone >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << podigla je od jula 2022. do septembra 2023. ključne kamatne stope za 4,5 postotnih bodova kako bi obuzdala inflaciju. Podignute kamatne stope rezultirale su većim kamatnim troškovima po ECB-ovim obavezama s kratkim rokovima dospijeća i promjenjivim kamatnim stopama. Kamatni prihod na ECB-ovu imovinu nije rastao istim tempom budući da ona nosi fiksne kamatne stope i dugi rok dospijeća, objasnili su. Bundesbank je u petak izvijestio o gubitku od gotovo 21,6 milijardi evra u 2023. godini, koji mu je u potpunosti iscrpio rezervacije od nešto više od 19 milijardi evra. Da bi pokrili preostali iznos gubitka, posegnuli su u rezerve, koje su takođe gotovo iscrpljene. I nizozemska centralna banka objavila je u petak da je prošlu godinu zaključila s gubitkom, i to od gotovo 3,5 milijardi evra. “Naš negativan rezultat u 2023. izazvalo je ECB-ovo podizanje kamatnih stopa kako bi se obuzdala inflacija”, objasnili su. Više od 2,3 milijarde evra gubitka biće pokriveno rezervacijama, a preostala 1,1 milijarda kapitalom i rezervama, naveli su. Rezerve bi trebali biti dovoljne da se pokriju budući gubici, naglasili su, dodajući da ne razmatraju mogućnost dokapitalizacije iz državnog budžeta. Чланак Njemačka i nizozemska centralna banka s gubitkom u 2023. godini се појављује прво на Capital.ba - Informacija je capital.

Nastavak na Capital.ba...






Povezane vesti

Nikad veći minusi u evropskim bankama

Izvor: Capital.ba, 25.Feb.2024, 12:15

FRANKFURT – Na objavu Evropske centralne banke (ECB) o prvom gubitku banke od njenog osnivanja iz rezultata poslovanja u 2023, nadovezale  su se slične vijesti iz njemačke Bundesbanke (DB) i Centralne banke Nizozemske (DNB). FOTO: ECB Iz Bundesbanke su saopštili kako neće biti uplate dobiti u...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.