Njemačka: Dramatičan manjak obrtnika

Izvor: SEEbiz.eu, 17.Sep.2018, 11:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Njemačka: Dramatičan manjak obrtnika

BERLIN - Njemačkoj hitno treba preko 150.000 obrtnika, priopćila je Središnja udruga njemačkih obrtnika (ZDH) u ponedjeljak.

"Trenutno njemački obrtnici imaju toliko narudžbi da su prisiljeni odbijati nove poslove zbog pomanjkanja stručnog osoblja", stoji u priopćenju ZDH-a.

Preko pedeset posto poduzeća trenutno ne može popuniti slobodna radna mjesta. Manjak obrtnika se procjenjuje na "više od 150.000", ali se vjeruje da je taj broj puno veći zbog činjenice >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << da sva slobodna radna mjesta nisu prijavljena uredima za zapošljavanje.

ZDH problem vidi u "dugogodišnjem obezvređivanju" zanatskih zanimanja i poticanjem studiranja uz istodobni pad broja učenika.

"Godinama se premalo mladih odlučivalo za učenje nekog zanata", tvrdi ZDH koji od njemačke vlade traži reforme tzv. dualnog obrazovnog sustava kako bi se više mladih privoljelo na povratak izučenju zanata.

Rezultat manjka obrtnika su i duge liste čekanja i više cijene.

"Mušterije su sve frustriranije zbog dugog čekanja na majstora i visokih cijena", rekao je za agenciju dpa Claus Michelsen iz Njemačkog instituta za ekonomska istraživanja (DIW).

Na probleme s izvedbom radova se žale i arhitektonski i građevinski uredi koji imaju pune ruke posla ali izvedba je otežana zbog pomanjkanja obrtnika.

"Kolege na terenu se žale zbog višemjesečnog čekanja na odgovarajućeg obrtnika", kaže Jochen Stoiber iz Arhitektonske komore savezne pokrajine Baden-Wuerttemberg.

Strahuje se da uz ovakvu situaciju neće biti moguće ostvariti planove vlade za poticanje gradnje stambenog prostora o čemu bi odluka trebala biti donesena krajem ovog tjedna.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.