Niži PDV podiže konkukrentnost turističkog sektora

Izvor: SEEbiz.eu, 03.Nov.2019, 09:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niži PDV podiže konkukrentnost turističkog sektora

ZAGREB - Jedanaesti ministar turizma u samostalnoj Hrvatskoj i prvi s Kvarnera, Gari Cappelli, našao se na početku svog mandata u prilično nezavidnoj situaciji. 

Netom što je preuzeo resor morao je pred branšom braniti nepopularnu mjeru dizanja PDV-a ugositeljstvu – s 13 na 25 posto s prvim danom 2017. Na smještaj u turizmu i dalje je tada ostalo na snazi izuzeće, PDV od 13 posto, međutim nezadovoljnika je svejedno bilo puno. Nova stopa pogodila je vlasnike restorana, >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << ali i velike turističke kompanije, koje imaju i brojne restorane, konobe, pizzerije...

Ministar Cappelli od prvog dana nije krio da smatra kako i ugostiteljstvo zaslužuje blaži porezni tretman. Padaju li njegovi argumenti u Vladi na plodno tlo, nije komunicirao prema javnosti, ali početkom srpnja ulio je sektoru nadu da stvari napokon kreću u željenom pravcu smjeru, piše Večernji list.

“Uvjeren sam da će se u sklopu priprema četvrtog kruga poreznih rasterećenja u mandatu ove Vlade, zahvatiti i dio turizma i ugostiteljstva. Imamo diferenciranu stopu od 13 posto za smještaj, a radi se maksimalno da se izjednači i za hranu”, najavio je tada Cappelli.

Bitka se, međutim, vodila do zadnje minute. Neslužbeno, u turističkim se kuloarima moglo čuti da je ministar turizma u završnici dogovora oko proračuna za 2020. prijetio i ostavkom ako se i ugostiteljstvu ne osigura konkurentniji PDV. Hrvatska je, naime, sa stopom PDV-a na ugostiteljske usluge od 25 posto uz Dansku i Grčku bila u samom europskom vrhu. U Španjolskoj i Italiji ugostiteljstvo se oporezuje s PDV-om od 10 posto, u Francuskoj od šest, u Portugalu od 13, na Cipru od devet u Sloveniji od 6,5 posto... U Grčkoj, pak, gdje PDV iznosi 24 posto već su ranije najavili da s prvim danom 2020.

PDV ugostiteljima spuštaju na 13 posto, ali porezne škare Grci olabavljuju i za smještaj te stopu PDV-a snižavaju s 13 na 11 posto. Stabilizacija državnih financija te činjenica da ugostitelji, suočeni s odljevom radne snage, uz stopu PDV-a od 25 posto nemaju manevarskog prostora za dizanje plaća, bili su dodatni argumenti.

Da bi se motoru domaćeg gospodarstva, u zaoštrenijoj tržišnoj utakmici nakon povratka Turske, olakšala pozicija Vlada je u konačnici, osim sniženja PDV-a ugostiteljima na hranu, posegnula i za poreznim rasterećenjem smještaja i prehrane sezonskih i stalnih radnika, te uvođenjem tzv. Crokartice.

Ona će poslodavcima od iduće godine omogućiti da bez poreznog opterećenja zaposlenicima uplate 2500 kuna godišnje za odmor u Hrvatskoj od 1. listopada do 1. lipnja, a ministar Cappelli uspio je isposlovati da sniženje PDV-a obuhvati i slastičaranice, te catering.

– Osim zakonodavnih izmjena kojima omogućujemo sustavu dobru poziciju za unaprjeđenje konkurentnosti, tu je i najnoviji krug porezne reforme koji dotiče i turizam. Tako je Vlada nakon konsolidiranja javnih financija i mjera rasterećenja za sektor turizma, prepoznala novi korak – smanjenje PDV-a s 25 na 13 posto, iako je 13 posto i do sada bila stopa na smještaj u turizmu. Bilo je puno nejasnoća oko cateringa, ali smo kao Ministarstvo turizma predložili da se smanjenje PDV-a odnosi i na taj dio ugostiteljstva. Jednako je i s PDV-om na sladoled i slastice, i to smo ispregovarali, ići će na 13 posto. Radi se o velikim poreznim rasterećenjima koja će utjecati na kvalitetu, investicije i povećanje plaća djelatnika u turizmu – komentar je ministra Garija Cappellija.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.