Nivo novca u sistemu životnog osiguranja ispod proseka

Izvor: Blic, 07.Okt.2015, 19:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nivo novca u sistemu životnog osiguranja ispod proseka

Uprkos porastu broja korisnika životnog osiguranja u Srbiji tokom 2014.godine, ukupni nivo novca u sistemu životnog osiguranja još je višestruko ispod evropskog i regionalnog proseka, rečeno je danas na konferenciji Danas konferens centra "Životno osiguranje i uloga medija".

Savetnik u sektoru za finansijski sistem Ministarstva finansija Dejan Hadžić rekao je da je od ukupnog korpusa “osiguravajućih” medijskih objava, udeo vezan za životno osiguranje drastično opao >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sa 16,7 posto u 2012. godini na skromnih 8,8 posto u prvoj polovini 2015.godine.

Stanje industrije životnog osiguranja u stvari daleko je od idealnog, pre svega zbog činjenice da je rast veliki, ali sa jako niske polazne tačke, koja je drastično niža od donje granice evropskog proseka, ukazuje da je važna ozbiljna medijska kampanja kojom bi se na sistemski način najšira javnost informisala o svim prednostima ovog vida dugoročne štednje, rečeno je na skupu, saopštio je Danas konferens centra.

Nikola Rodić, direktor Odeljenja za aktuarske poslove i statistiku Narodne banke Srbije, ukazao je na činjenicu da je ove godine ukupni broj korisnika životnog osiguranja u Srbiji prešao brojku od 500.000 korisnika, a da ove usluge u Srbiji pruža 11 osiguravajućih kuća, koja su 2014.godine akumulirala investicioni potencijal u vrednosti od 57 milijardi dinara.

To je veliki rast u odnosu na 2005. godinu, kada je taj iznos bio 3,9 milijardi dinara, navodi se u saopštenju.

“Novozaključeni ugovori tokom 2014.godine imaju svoj udeo u ukupnom broju polisa životnih osiguranja od blizu 33 posto, što je veoma pozitivan podatak”, zaključio je Rodić, navodi se u saopštenju.

Samostalni savetnik u Privrednoj komori Srbije Vladimir Đorđević rekao je da je dilema pred kojom se suočavamo kada je reč o proceni neophodnih uslova za ozbiljniji rast industrije životnog osiguranja, slična je dilemi šta je starije: kokoška ili jaje.

"Tako je jak sektor osiguranja jedan od generatora jake privrede, a sa druge strane potrebna je jaka privreda koja kod građana generiše višak koji može da se uloži u životno osiguranje. Kada je reč o komunikaciji sa javnošću, običnom građaninu ne znači puno podatak o rastu premije, mnogo više znače podaci o isplaćenim premijama, a taj iznos u Srbiji tokom 2014.godine bio je na nivou od 4,7 milijardi dinara”, rekao je on.

Na skupu je rečeno da bi sveobuhvatna zajednička medijska strategija u promociji životnog osiguranja bila bi neprocenjiva, da društva imaju zajednički interes koji bi u saradnji sa medijima i državom mogao biti uspešno sproveden kako bi broj korisnika polisa životnog osiguranja u Srbiji bio veći, a ne na nivou nominalnog statističkog rasta koji u ukupnom zbiru i dalje predstavlja rezultat koji je drastično ispod najnižih tržišnih udela u državama EU.

Nastavak na Blic...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.