Ništa od zajedničke valute? Niko o tome ne govori

Izvor: B92, 24.Avg.2023, 14:00

Ništa od zajedničke valute? "Niko o tome ne govori"

Ministri finansija BRIKS-a formiraće do narednog samita u Kazanju grupu koja će razmotriti pitanje formiranja alternativnog platnog sistema.

To je rekao šef ruske diplomatije Sergej Lavrov na marginama samita BRIKS-a u Johanesburgu, prenosi Sputnjik.

Ministar je podsetio na projekat rezervnih valuta BRIKS-a. Prema njegovim rečima, to je "preteča koraka koje (zemlje BRIKS) planiraju da preduzmu – korake za olakšavanje korišćenja nacionalnih valuta, ali što je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << najvažnije, za formiranje alternativnog sistema plaćanja".

"Kako će to tačno izgledati, o tome treba da se pozabave ministri finansija i guverneri Centralnih banaka. Oni treba da formiraju odgovarajuću radnu grupu i pripreme preporuke za šefove država za sledeći samit u Kazanju", rekao je Lavrov.

Što se tiče jedinstvene valute BRIKS-a, kako je istakao ministar, o tome za sada nema reči: razgovara se o načinima vršenja transakcija, nezavisnim od Zapada.

"Niko sada ne govori o jedinstvenoj valuti. Sada je sva pažnja usmerena na pronalaženje načina da se osigura međusobna trgovina, zajednički ekonomski projekti, investicije na način da to ne zavisi od sistema koji kontrolišu SAD i njihovi zapadni saveznici", rekao je on.

Pročitajte još:

Zvanično: BRIKS + 6 novih država

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.