Ništa od borbenih aviona: Ne – jer ratuju

Izvor: B92, 12.Jul.2023, 17:18

Ništa od borbenih aviona: "Ne – jer ratuju"

Nemačka neće isporučiti borbene avione "Eurofighter" Saudijskoj Arabiji, navodi se u "sporazumu" stranaka koje čine koalicionu vladu.

"Zahtevi za izvozne dozvole za Saudijsku Arabiju biće odgođeni do kraja rata u Jemenu", piše u sporazumu, prenosi "Zidojče cajtung".

Nemački list navodi da je time rešen spor koji već mesecima tinja u "semafor" koaliciji oko tumačenja teksta u koalicijskom sporazumu između SPD-a, FDP-a i Zelenih.

"Ne izdajemo izvozne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dozvole za oružje državama, sve dok su one dokazano direktno uključene u jemenski rat", dodaje se u koalicionom sporazumu.

Pored Saudijske Arabije, ova odluka se odnosi i na Ujedinjene Arapske Emirate.

Međutim, u dokumentu se ističe da je u regionu zabeležena "politika detanta", koja dobrim delom ima veze sa inicijativom Saudijske Arabije.

"Kraljevstvo nastavlja da se pridržava uslova o prekidu vatre, objavljenog početkom aprila 2022. godine", navodi nemačka vladajuća koalicija.

Partneri, poput Francuske, optužuju Nemačku za preterano restriktivne propise o izvozu.

Kancelar Olaf Šolc i bivša ministarka odbrane Kristin Lambreht pokušali su da ublaže kriterijume, ali su naišli na otpor Zelenih.

Poslanik Zelenih u Bundestanu Anton Hofrajter kritikovao je prošle nedelje činjenicu da je Savezna kancelarija vršila pritisak da se odobri izvoz 48 borbenih aviona "Eurofighter Typhoon" Saudijskoj Arabiji.

Pročitajte još:

Bajden dao zeleno svetlo: Šalju borbene avione

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.