Ništa od 300 EUR mesečno, majkama režu nadoknadu

Izvor: B92, 21.Dec.2016, 19:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ništa od 300 EUR mesečno, majkama režu nadoknadu

Podgorica -- Vlada Crne Gore utvrdila je izmene i dopune Zakona o socijalnoj i dečjoj zaštiti kojim se predviđaju manje naknade za majke s troje i više dece za čak 25 odsto

Majke koje su korisnice naknada po osnovu rođenja troje i više dece kažu da je sramno da je vlada podnela predlog o smanjenju njihovih naknada za 25 odsto.

One su u izjavama za „Dan” zapretile protestima ispred Vlade kako bi odbranile stečeno pravo shodno Zakonu o socijalnoj i dečjoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zaštiti.

Rožajka Aida Kurpejović smatra da je vladin plan katastrofalan i nada se da će Skupština osujetiti nameru da se smanje naknade. Ona je pozvala majke na protest ispred Vlade kako bi se usprotivile smanjenju naknada.

“Žene treba da izađu na protest, jer su se mnoge za ovu naknadu izborile protestujući i sada treba tako i da je branimo. Znate kako je kada nemate ništa i onda dobijete 192 evra mesečno, barem neke osnovne stvari podmirite. Ako krenu da ih smanjuju, staće tek kada ih ukinu. Da su povećali, pa u redu, a smanjivanje je nedopustivo”, poručuje Kurpejovićeva.

Cetinjanka Aleksandra Vušurović ogorčena je na Vladu zbog predloga da se smanje naknade i ističe da bi 20.000 majki, koje su dobile naknadu, trebalo da izađe ispred Vlade i protestuje zbog takve namere.

“Ako su već tako zabrinuti za državu, zašto se procenat smanjenja plata i naknada nije zarotirao, nego po sirotinji što više da se udara. Neću da pitam dokle jer ovome karnevalu nema kraja. Ovo navodi na pomisao da je država pred bankrotom, ako majka treba da od 144 evra nadoknade mesečno da prehrani svoju decu”, istakla je Vušurovićeva.

Ona navodi da su majke naknadu uglavnom koristile za plaćanje računa državi.

“Da ne pričamo o obući, odeći, higijeni i svakodnevnim potrebama školaraca. Mi nijesmo tražile naknade, nego su nam ih dali, ne znam zašto ih sada otimaju. Ovo je igrica, dati nadoknade da se što više ljudi ukloni sa biroa i socijalnih davanja, a onda polako i ovo ukidaju”, istakla je Vušurovićeva.

Zeliha Murić smatra da je nepravedno naknade majkama smanjiti za 20 odsto, a funkcionerima plate za svega osam odsto. Ona smatra da oni što su na visokim funkcijama 100 evra smanjenja i ne primete, dok je sirotinji svaki evro veliki.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.