Srbija najbolja u regionu, izuzev Makedonije

Izvor: B92, 01.Nov.2018, 13:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srbija najbolja u regionu, izuzev Makedonije"

Beograd -- Srbija je i dalje među 20 odsto država u svetu sa najboljim privrednim okruženjem, iako je pala sa 43. na 48. mestu na Duing biznis listi Svetske banke.

To je izjavila jpotpredsednica vlade i ministarka gradjevine Zorana Mihajlović, koja je na pitanje novinara zbog čega smo sporije napredovali od drugih zemalja na toj listi rekla da nismo kasnili u reformama, već da nismo bili dovoljno brzi.

"Srbija je na toj listi najbolja u regionu izuzev Makedonije, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << naš rezultat jeste dobar, mi smo među prvih 50 zemalja i nemamo problem privrednog okruženja", naglasila je Mihajlovićeva i poručila da će Srbija u narednom periodu ući među prvih 30 zemalja na Duing biznis listi.

Mihajlovićeva je rekla da je sledeća velika reforma u oblasti građevinarstva, posle uvođenja elektronske građevinske dozvole, reforma katastra u okviru koje će do kraja 2020. biti uveden u potpunosti elektronski katastar.

"Sve liste koje mere konkurentnost i uslove poslovanja - i Duing biznis lista Svetske banke i indeks konkurentnosti Svetskog ekonomskog foruma - za nas su veoma značajne, jer nam pokazuju pravce kojima treba da menjamo i šta kroz reforme treba da menjamo", kaže ministarka.

Mihajlovićeva je na konferenciji "Šesto prolazno vreme - otključavanje reformi", koju je organizovala Američka privredna komora u Srbiji (AmCham) rekla da će već do kraja godine biti sprovedene određene reforme koje će uticati na bolji rejting Srbije na Duing biznis listi u 2019, a tiču se dobijanja priključka za električnu energiju, lakšeg dobijanja kredita, izmena zakona o stečaju, kao i donošenje seta finansijskih zakona uz zakon o budžetu za 2019.

Ona je dodala da je jedan od najveći izazova u sprovođenju reformi primena donetih zakona i kao primer navela oblast ozakonjenja.

Prema njenim rečima, vrata vlade su uvek otvorena i pokazala je da je spremna na dijalog sa predstavnicima privrede o svemu što može da doprinese da uslovi poslovanja u Srbiji budu bolji.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Mihajlović: Za pad na Duing biznis listi odgovorna vlada

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Nov.2018

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da je za pad Srbije za pet mesta na Duing biznis listi odgovorna Vlada Srbije, ali i dodala da plasman Srbije na 48. mestu među 190 zemalja nikako nije loš rezultat..."Mi smo ti koji vodimo i organizujemo...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.