Izvor: B92, 21.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niš: Radnici u protestu privedeni

Niš -- Radnici EI Toplane iz Niša, koji su u znak protesta pešice krenuli za Beograd, privedeni su danas u nišku policiju.

Protiv njih će biti poveden prekršajni postupak, rekli su Tanjugu u niškoj policiji. "Uprkos našem upozorenju da nemaju dozvolu kretanja autoputem, radnici su nastavili da vrše prekršaj", rekao je načelnik saobraćajne policije Miodrag Tica. Radnici Elektronske industrije traže opstanak preduzeća, povezivanje radnog staža, overu zdravstvenih knjižica >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i isplatu zaostalih plata od februara 2005.

Radnike EI Toplane policija je zaustavila pre podne u Komrenu, na izlazu iz grada, i oduzela im lične karte, rekao je Tanjugu predstavnik sindikalne organizacije Elektronske industrije Jovan Jovanović, koji je i sam krenuo pešice u znak podrške štrajkačima.

Prema Jovanovićevim rečima, oni su tražili pismenu naredbu policije o zabrani kretanja i dogovorili se da, ako je ne bude, u 13,30 nastave pešice prema Beogradu autoputem.

Za Beograd je krenulo 10 radnika EI Toplane i još tri predstavnika Samostalnog sindikata EI.

"Mesec dana, koliko smo bili u štrajku ispred sedišta lokalnog parlamenta u Ulici Nikole Pašića u Nišu, niko nije ozbiljno shvatio naše zahteve", naveo je jedan od štrajkača Zlatomir Dimitrijević.

Inače, preduzeće EI Toplana osnovano je 2003. godine, u njemu 89 odsto vlasništva pripada Javnom preduzeću "Gradska toplana", a 11 odsto EI Holdingu. Od ukupno 25 radnika, 12 je odmah po osnivanju počelo da radi u "Gradskoj toplani".

"Gradskoj toplani" udeo u vlasništvu pripao je na ime dugovanja EI Holdinga gradu od oko 80 miliona dinara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.