Nikolić: Srbija imala najveći rast u prethodna tri kvartala

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Jun.2020, 14:57

Nikolić: Srbija imala najveći rast u prethodna tri kvartala

Srbija ne samo da je imala najveći rast BDP-a u Evropi u prvom kvartalu 2020. od pet odsto, već i najveći rast u poslednja tri tromesečja, izjavio je danas direktor za naučno-istraživački razvoj Ekonomskog instituta Ivan Nikolić i istakao da na te rezultate možemo da budemo ponosni.

"Zaista kada se pogleda baza Evrostata, to je potpuno jasno i ne samo u prvom tromesečju 2020. godine, već je to tako u poslednja tri tromesečja i moramo bi ponosni na to, a pogotovo ako >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pogledamo šta su bili izvori tog rasta", rekao je Nikolić Tanjugu povod izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je u prvom kvartalu ove godine Srbija formalno i zvanično najbrža rastuća ekonomija cele Evrope po Evrostatu.

Ti izvori rasta su bili, dodaje Nikolić, pre svega investicije i delom domaća potrošnja sa rashodne strane BDP-a, a sa proizvodne građevinarstvo, industrija i usluge.

Kaže da ako posmatramo izglede za celu 2020. da treba, ipak, da budemo svesni da je već u aprilu zabeležen drastičan pad privredne aktivnosti, što nisu izbegle ni druge zemlje.

"Čak je, manje više posmatrano po različitim indikatorima, približno jednak pad bio i po zemljama regiona. Kada izvlačimo zaključak ili dajemo neke procene za ovu godinu i šta će to bitno opredeliti rast Srbije u odnosu na njih, onda možemo da kažemo da će to biti upravo taj dobar rezultat u prvom tromesečju ove godine".

Nikolić navodi da bi pozitivan doprinos trebalo da dođe i od ovog izdašnog paketa pomoći koji je vlada namenila ekonomiji i građanima

Sa treće strane, upravo dobra osnova sa kojom smo ušli u krizu, a to je uposlenost ekonomije u odnosu na dinamičan rast koji je potpuno primetan od druge polovine prethodne godine, daje optimizam da bi ekonomija mogla da zabeleži "V krivu" oporavka, pošto smo neminovno imali dubok pad u aprilu i imaćemo ga i u maju, objašnjava Nikolić.

"Verujemo da će taj pad biti jednokratan odnosno da bi već pred kraj ove godine mogli da se vratimo tom nivou aktivnosti koji je zabeležen do krize", rekao je on.

Nikolić napominje da je kriza izazvana korona virusom zaista bez presedana i u ekonomskoj istoriji, ali i da će se možda i najvećim deolom oporavak zasnivati i na oporavku susednih zemalja i nama bitnih zemalja evrozone, kao što su Nemačka i Italija.

"Koji je to iznos koji ciljamo u ovoj godini po pitanju rasta BDP-a? Znamo da su Svetska banka i druge međunarodne finansijske institucije projektovale Srbiji pad u ovoj godini, ali verujemo da u slučaju ovog pozitivnog razvoja događaja, pre svega u evrozoni, da bismo mogli da se približimo onom prošlogodišnjem nivou realnog BDP-a, što bi bio jako jako dobar rezultat".

Govoreći o prvom tromesečju ove godine, Nikolić dodaje da smo u januaru i februaru imali odličan rezultat, ali da je već u poslednje dve sedmice marta bilo primetno da trpimo negativne efekte zbog korone.

Kako kaže, uzimajući u obzir investicioni ciklus koji je započet pre svega u segmentu velikih državnih investicija, a očigledno je da se država toga ne odriče i to se vidi i po izvršenju budžeta iz konsolidovanog bilansa jer su rashodi čak i veći po tom osnovu nego prethodne godine, vidimo da će to ostati najvažniji izvor porasta BDP-a i u ovoj godini.

Po pitanju investicija, svi projekti koji su započeti i dalje se realizuju, a čak imamo i neke nove, dodao je on.

"Vidimo da se u nekim segmentima, van ovih infrastrukturnih projekata, održava visoka aktivnost, a to je pre svega u izgradnji komercijalnih objekata i u stanogradnji. Što uliva optimizam da će i u tom izvoru investicija odnosno građevinskog segmenta koji je bila i do sada ključna poluga rasta Srbije - stvari ostati dobre i ove godine i da makar taj izvor neće otežavati oporavak Srbije".

Nikolić dodaje i da je važno da se što pre oporavi eksterna tražnja odnosno pun izvoz kompanija, s obzirom da je mnogo stranih kompanija u našoj zemlji okrenuto izvozu.

Za sada to ide lagano i verujem, kako se bude popravljala situacija sa koronom i kako se tržišta susednih zemalja budu oporavljala da će i u tom segmentu beležiti bolji rezultati, zaključio je Nikolić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Danica Popović: Rast BDP u Srbiji od pet odsto u prvom kvartalu za sada samo marketing

Izvor: Beta, 09.Jun.2020, 11:02

Rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u Srbiji od pet odsto u prvom kvartalu 2020. godine ne znači mnogo jer se u statistici privrednog rasta stope mere u intervalima od jedne, pet i deset godina, pa to za sada služi samo za marketing, rekla je danas profesorka Ekonomskog fakulteta u Beogradu Danica...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.