Nikola Mehandžić, Payoneer: Nekoliko korisnih saveta za uspešno bavljenje frilensom

Izvor: B92, 27.Jul.2021, 11:58

Nikola Mehandžić, Payoneer: Nekoliko korisnih saveta za uspešno bavljenje frilensom

Koronavirus doneo je brojne promene u načinu na koji radimo, u velikoj meri utičući na poslovanje putem online platformi.

Potražnja za profesionalcima koji rade putem digitalnih kanala je u porastu, a poslovi "od 9 do 5" polako postaju prošlost.

Sve je veći broj onih koji se opredeljuju za frilensing iz nekoliko očiglednih razloga – na prvom mestu je fleksibilnost, koja obezbeđuje ravnotežu između privatnog i poslovnog života, zatim veliki potencijal za zaradu, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a tu je sloboda koju frilensing pruža. Ipak, za uspešan biznis, potrebno je slediti nekoliko (jednostavnih) pravila, koja je Payoneer, tehnološka kompanija za platne transakcije koja omogućava plaćanja i rast u novoj globalnoj ekonomiji, u svom Ultimativnom vodiču za frilensere sažela za sve one koje žele da se oprobaju u online poslovanju. Evo nekih od njih, bez kojih ne biste mogli da zamislite da počnete.

Izgradnja frilens brenda – početni korak u istupanju na međunarodno tržište podrazumeva dobru pripremu – pre svega definisanje poslovanja i kvaliteta kojim se izdvajate na tržištu, koji udu uz ispunjenje svega onoga što klijentu obećate. Iskoristite svaku mogućnost za promociju vašeg brenda i uvek držite na oku konkurenciju – pratite je šta radi i razmišljajte na koji način je možete preteći

Poznavanje frilens platformi - više uspeha ćete imati ako se pridružite frilens fržištima umerene veličine i koja su usmerena na vašu nišu. Na plaformama poput Upwork, Freelancer.com i Fiverr konkurencija je jača, pa ćete morati mnogo više napora da uložite da biste bili primećeni. Povežite se sa svojom mrežom, izgradite repotaciju i vam platforme i budite jasni i transparentni u vezi sa onim što nudite.

Kako formirati cenu – na ovaj segment mnogo toga može da utiče – od vremena koja vam je potrebna da biste isporučili određenu uslugu, preko opreme, pa sve do toga da li napračujete po satu, projektu ili ishodu. Svakako, imajte na umu i cene koja vaša konkurencija nudi, ali nemojte zaboraviti da po isporučenoj usluzi napravite analizu odnosa cene i iskustva koje ste tom prilikom imali, da biste, u skladu s rezultatima, eventualno korigovali vrednost vaših usluga.

Pored odgovora na ova pitanja Vodič nudi i na pitanja kako postati full-time frilenser, kako se izboriti sa "klijentima iz pakla", na koji način pristupiti radu u različitim vremenskim zonama, ali i savete kako pronaći klijente koji dobro plaćaju. Vodič obrađuje i temu na koji način povećati cenu usluga, a da pritom ne izgubite klijente.

Imaći u vidu da se budućnost sve više fokusira na online sferu, izvesno je da će doći do daljeg razvoja web aplikacija, a da će dominantno vladati veštine iz oblasti veštačke inteligencije i računarstva u oblaku uz dalji razvoj softvera. Stoga će honorarni poslovi na razvijenim tržištima, ali i na onim u razvoju, tek doživeti svoj procvat. Zato krenite na vreme i uz steknite sve potrebne kompetencije za uspešno bavljenje frilensingom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.