Izvor: B92, 22.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niko nije pretio Krasu zbog Delte

Ljubljana, Sarajevo -- Niko nije pretio članovima upravnog odbora slovenačkog "Krasa" zbog razgovora sa srpskom "Deltom", saznaje B92.

Posrednik kompanije "Delta" vodio je razgovore o kupovini 9,79 odsto akcija slovenačke mesne industrije "Kras", sa jednim od njenih vlasnika, kompanijom "Vinakras". Dogovor je očigledno bio postignut, ali je prodavac bio obavezan da ispoštuje pravo preče kupovine, koje je imao "Kras", i pomenute deonice najpre ponudi "Krasu", saznaje B92 iz >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << krugova bliskih industriji mesnih proizvoda iz Sežane.

Prodavac iz "Vinakrasa" je to učinio neposredno posle postignutog dogovora sa posrednikom "Delte", a "Kras" je tom prilikom odlučio da ostvari svoje pravo preče kupovine i kupi pomenutih 9,79 odsto svojih deonica, po istoj ceni koju je bila spremna da plati i srpska kompanija.

Zbog toga je juče srpska kompanija i obaveštena da slovenački partner ne može da ispuni obaveze o kojima je pregovarao. Reagujući na tu informaciju, srpska kompanija je izdala saopštenje u kome je za tu odluku optužila "slovenačke institucije koje nadziru prodaju deonica", iako slovenačka država već dugo nema više nikakvog vlasničkog udela u industriji "Kras".

"Delta" u svom saopštenju dodaje da je "direktoru 'Vinakrasa' i predsedniku upravnog odbora 'Krasa' prećeno čak i intervencijom policije, da ne smeju da nastave pregovore sa kompanijom iz Srbije", iako je iz gore navedenog proizilazi da to nije ni bilo potrebno, jer je "Kras" bez ikakvih intervencija, ovom prilikom, dobio i ostvario svoje zakonsko, ugovorno pravo preče kupovine sopstvenih 9,79 odsto akcija.

Informacije B92 potvrđuje i slovenački list "Finance", za koji je finansijska direktorka "Krasa" Majda Novič dala izjavu u kojoj potvrđuje da je "Kras", na osnovu potpisanog ugovora o pravu preče kupovine, juče, od "Vinakras" kupio sopstvene deonice. Njene reči potvrđuje i direktor "Vinakrasa", Marjan Colja, koji za "Finance" kaže: "Po odluci upravnog odbora, "Kras" je imao pravo preče kupovine za otkup sopstvenih deonica. Dobili smo i ponudu nekog slovenačkog posrednika, za koga, ne znam. Cenu ne bih da otkrijem, jer je poslovna tajna, a o političkim igricama ništa ne znam."

Delta i Avaz: Kompanija u Sarajevu

Predsednik holdinga Delta iz Beograda Miroslav Mišković i vlasnik sarajevske firme Avaz Fahrudin Radončić dogovirili su se danas o osnivanju zajedničke kompanije, sa sedištem u Sarajevu, saopštila je Delta.

Delta očekuje da time zaokruži prisustvo na tržištu oba entiteta BiH. Nije precizirano kojim poslovima će se baviti zajednička kompanija. Sarajevska firma bavi se medijima, trguje nekretninama i ima jedan od najeksluzivnijih hotela u Sarajevu, Radon plaza.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.