Niko na planeti osim Srbije ne plaća za nova radna mesta

Izvor: S media, 09.Avg.2010, 13:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niko na planeti osim Srbije ne plaća za nova radna mesta

Veliku nezaposlenost Vlada Srbije pokušava da reši dajući podsticaje stranim investitorima od 4.000 do 10.000 evra po svakom zaposlenom i do sada je zahvaljujući tim podsticajima posao dobilo više od 17.000 ljudi.

Na biroima širom Srbije posao čeka skoro 740.000 radnika. Možda će upravo neko od njih posao dobiti zahvaljujući podsticajima koje Vlada daje stranim investiorima. Prema podacima Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA), koja sprovodi Uredbu >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << o uslovima i načinu privlačenja direktnih investicija, do sada je odobreno 43,7 miliona evra podsticajnih sredstava i zaposleno 17.194 radnika.

Poslednji primer je italijanska kompanija Dajtek, koja će za otvaranje fabrike u Nišu dobiti 10.000 evra po zaposlenom. Međutim, ekonomista i stručnjak za strana ulaganja Milan Kovačević kaže da je ovo dobar primer da se plaćanje radnih mesta ne isplati.

- Dajtek ulaže 12 miliona evra, a Srbija za 400 zaposlenih daje tri miliona, dakle trećinu, plus što Niš daje besplatno zemljište, obučavanje kadrova i ne plaća se porez na dobit 10 godina. Očito da je ovakav sistem neisplativ i da je sve to pogrešna strategija ministra Dinkića, koji kaže da mora da se plati da bi neko došao. To niko ne radi, čak su i iz Dajteka rekli da toga nema nigde u svetu - kaže Kovačević .

On navodi da umesto plaćanja za radna mesta treba popraviti uslove, ukinuti nepotrebne propise i pojednostaviti proceduru za početak bisnisa.

S ovom ocenom se, međutim, ne slaže Aleksandar Miloradović, portparol SIEPA, koji kaže da ovakve ocene ekonomista demantuju rezultati na terenu i broj novozaposlenih radnika.

- Na jedan uložen evro vrati se 13 evra direktnih investicija. Podsticaju jesu nepovratni, ali se kroz poreze i doprinose ta sredstva u velikoj meri vrate u budžet već u roku od tri godine, a bitno je i da ti ljudi rade i primaju platu. Dugoročno gledano, podsticaji se svakako isplate - kaže Miloradović.

Najviše sredstava u auto-industriju

PROCENAT

Prema podacima SIEPA, do sada je u proseku za svako radno mesto uloženo 2.500 evra, a najviše podsticajnih sredstava odobreno je za automobilsku industriju. Naime, od 43,7 miliona evra za zapošljavanje u ovu granu industrije dato je 34 odsto. Na drugom mestu po uloženim sredstvima je tekstilna industrija (22,3 odsto), a na trećem je industrija hrane i pića i poljoprivreda (10,4 odsto). Podsticajna sredstva za zapošljavanje radnika data su i industriji nameštaja i građevinskoj industriji, a najmanje novca za otvaranje novih radnih mesta uloženo je u avio-industriji (0,8 odsto) i brodogradnji (0,9 odsto).

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.