Nikad gore, država očajava: Sve opcije su na stolu

Izvor: B92, 16.Apr.2023, 10:09

Nikad gore, država očajava: ''Sve opcije su na stolu''

Argentina će nastojati da izvrši reviziju ugovora sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) vrednim 44 milijarde dolara.

Nastoje da izvrše reviziju zbog očekivanja da će rekordna suša dovesti do recesije, saopštio je neimenovani zvaničnik Ministarstva ekonomije te zemlje.

On je dodao da su ''sve opcije na stolu'', ali nije dao više detalja, preneo je Blumberg.

Ministar ekonomije Serđo Masa sastao se u petak sa prvom zamenicom generalnog direktora MMF-a >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Gitom Gopinat kako bi razgovarali o ekonomskim posledicama najgore suše u Argentini do sada, dodaje američka agencija.

Do nastojanja o ponovnoj preradi ugovora došlo je manje od dve sedmice nakon što je MMF promenio ključni cilj ugovora po treći put otkako je sporazum stupio na snagu pre godinu dana.

Tokom poslednje revizije, zvaničnici MMF-a i Argentine dogovorili su se o smanjenju nivoa neto akumulacije rezervi, odnosno zaliha gotovine.

Ranije ove sedmice, MMF je smanjio svoju prognozu rasta za Argentinu na 0,2 odsto BDP-a sa 2 odsto, dok privatni ekonomisti u Buenos Ajresu predviđaju smanjenje od 4 odsto, navodi Blumberg.

Vladini podaci objavljeni u petak pokazuju da su cene porasle za 104 odsto u martu u odnosu na pre godinu dana, dok ekonomisti ''Džej Pi Morgana'' sada predviđaju inflaciju od 130 odsto do kraja ove godine.

Ranije je objavljena projekcija da usled ekonomske krize i inflacije veće od 100 odsto, oko 40 odsto građana Argentine živi u siromaštvu.

Pored toga, procenjuje se da je siromaštvo, koje je smanjeno zahvaljujući državnoj pomoći tokom pandemije kovida 19, na kraju prošle godine ponovo poraslo na skoro 40 odsto, sa 36,5 odsto koliko je bilo u prvoj polovini prošle godine.

Vladine donacije i subvencije su smanjile nivo ekstremnog siromaštva, ali je upitno koliko dugo država može da nastavi sa subvencijama, dok pokušava da preokrene dubok fiskalni deficit i smanji potrošnju, u uslovima nestašice dolara, i kada je suša pogodila poljoprivredni sektor, dodaje Blumberg.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.