Nijemci u ovoj godini kupili 600.000 električnih grijalica

Izvor: Capital.ba, 12.Sep.2022, 08:01

Nijemci u ovoj godini kupili 600.000 električnih grijalica

BERLIN – Nijemci bi mogli preopteretiti svoju električnu mrežu jer prelaze na neefikasne električne grejače u pokušaju da izbjegnu nestašice plina ove zime, upozorile su komunalne kompanije.  FOTO: Pixabay Domaćinstva su se opskrbljivala električnim grijačima, uključujući prenosne uređaje, pokazuju podaci o prodaji, usred strahovanja da bi Rusija mogla smanjiti ili dodatno ograničiti isporuke plina. Generalna direktorica njemačkog udruženja energetskih i vodoprivrednih preduzeća >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << BDEW rekao je za dnevni list Handelsblatt da bi kupci mogli ostati s još većim računima za struju ako ne koriste uređaje štedljivo. “I mogu preopteretiti električne mreže, na primjer kada mnoga domaćinstva uključe svoje električne grijalice u jednom dijelu grada u isto vrijeme u hladnoj zimskoj noći“, rekla je direktorica BDEW-a Kerstin Andreae. Rekla je da razumije strahove ljudi od hladnih domova, ali neke od ovih odluka “mogle bi se vratiti kao bumerang”. Njemačka se, zajedno s drugim zemljama Evropske unije, trudi da podrži domove i industrije opterećene daljnjim porastom cijena energije nakon što je Rusija zaustavila isporuku plinovoda Sjeverni tok 1. Njemačka vlada je obećala da će industrijski korisnici biti prvi koji će biti racionirani u slučaju nestašice i da će privatna domaćinstva biti pošteđena bilo kakvih rezova. Predsjednik njemačke federalne mrežne agencije takođe je rekao da bi lokalni nestanci struje mogli biti posljedica vršnog korištenja grijača ventilatora, navodi se u subotnjem intervjuu za novine Tagesspiegel. žKlaus Mueller je dodao da bi čak i uz “veoma visoke” cijene plina, električne grijalice i dalje koštale korisnike više od centralnog grijanja na plin, što je najčešći oblik grijanja stambenih objekata u zemlji. Nijemci su kupili 600.000 električnih uređaja za grijanje tokom prve polovine godine, što je skoro 35 posto više nego godinu dana ranije, pokazuju podaci istraživača tržišta GfK. Klix Чланак Nijemci u ovoj godini kupili 600.000 električnih grijalica се појављује прво на Capital.ba - Informacija je capital.

Nastavak na Capital.ba...






Povezane vesti

U NEMAČKOJ JAGMA ZA GREJALICAMA! Strah da će im Rusija zavrnuti gas sve je veći: Kupili 600.000 uređaja za grejanje na struju

Izvor: Blic, 12.Sep.2022

Nemci bi mogli da preopterete električnu mrežu, jer prelaze na neefikasne električne grejače u pokušaju da izbegnu nestašice gasa ove zime, upozorile su tamošnje komunalne kompanije, piše Biznis.rs.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.