Nije vreme za slavlje, opuštanje veoma opasno

Izvor: B92, 20.Dec.2016, 14:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nije vreme za slavlje, opuštanje veoma opasno"

Beograd -- Vladimir Vučković je rekao da je bolje da se deficit u budžetu za 2017. ne kvalifikuje kao istorijski najniži, već da se nastoji da se on i dalje smanjuje.

"Bilo je godina i kada smo imali suficite i nizak deficit, pa to nije bila garancija da se sa tim trendom nastavilo. Nije vreme za slavlje, ovi dobri rezultati su razlog za zadovoljstvo, ali ništa više od toga. Bilo bi veoma opasno i čak katastrofalno da se Vlada opusti i odustane od te putanje smanjenja deficita >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i javnog duga", rekao je član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković u intervjuu za magazin Biznis.

Budžet za narednu godinu je, prema njegovim rečima, zdraviji od ovogodišnjeg, a deficit je do sada najrealnije prikazan.

"Sazrelo je vreme da imamo niže deficite. Po prirodi stvari, lakša je situacija kada budžet može da bude prikazan objektivno. U ovom budžetu prihodi nisu precenjeni, a rashodi potcenjeni", rekao je Vučković.

Na pitanje zašto ni suficit u državnoj kasi nije uvek dobar, Vučković je rekao da to znači da je poreska politika mogla da bude manje restriktivna, odnosno da su porezi, doprinosi i razne vrste taksi i nameta mogli možda da budu i manji.

Vučković je istakao da je "ključno da se i sledeće godine nastavi politika smanjenja deficita i tek da se u drugoj polovini godine razgovara o smanjenju poreza i doprinosa.

"Pošto nemamo zagarantovanu putanju smanjenja deficita, bilo bi rizično da je u budžetu za sledeću godinu planirano smanjenje poreza. Ako i sledeće godine deficit bude manji od plana, onda bi moglo da se razmišlja i o ovim merama", rekao je Vučković.

On je dodao da ako država hoće da ozbiljnije obezbedi prostor privrednicima da više prijavljuju svoje radnike, eventualno povećaju plate i budu spremni da plaćaju poreze, onda to smanjenje poreza na rad mora da bude značajnije, a ne simbolično.

Odgovarajući na pitanje da li je budžet bolje pripremljen od kada je ministar finansija Dušan Vujović, Vučković je rekao da "smo i tu na pola puta".

"Fiskalni savet je insistirao na tome da garancije budu iznad crte, da prihodi i rashodi budu transparentniji, da projektni zajmovi budu uključeni u budžet, ali ima još prostora za unapredjenje. Za aktivirane garancije postoji samo zbirna brojka, nema tačnih podataka o tome koja to preduzeća zadužuju budžet. Slično je i kod subvencija za strane investitore", rekao je Vučković.

On je ukazao da ne postoji popis institucija koje čine državu, nema ni registra zaposlenih.

Dobro je, prema njegovim rečima, što se više priča o deficitu, ozbiljnije se govori o značaju fiskalne discipline, smanjenju javnog duga.

"Moguće je i da su neke populističke mere sprečene. Vlade sada moraju ozbiljnije da razmišljaju o eventualnom uvođenju populističkih mera jer će biti suočene sa oštrijom reakcijom u javnosti", rekao je Vučković, objašnjavajući doprinos Fiskalnog saveta u ostvarivanju finansijske konsolidacije.

On je dodao da je rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) naredne godine od četiri odsto ostao moguć ukoliko "stanje na terenu bude bolje, ali projekcije Fiskalnog saveta to ne pokazuju".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.