Niče put do jedine destinacije na Jadranu u BiH

Izvor: B92, 31.Maj.2021, 18:15

Niče put do jedine destinacije na Jadranu u BiH

Nova saobraćajnica od Stoca do Neuma povezuje jedinu bosanskohercegovačku destinaciju na Jadranu s ostatkom te zemlje.

Smatra se jednim od najznačajnijih infrastrukturnih projekata u ovom delu BiH i gradi se punom parom.

Znatan deo saobraćajnice je i urađen, piše portal Kliks i dodaje da nekoliko kilometara starog puta izgleda poput jednosmerne ulice u kojoj se teško možete mimoići s vozilom iz suprotnog smera, što pokazuje značaj novog puta, jer je vožnja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << novim kilometrima moderne saobraćajnice zaista neprocenjiva.

Novi put koji se gradi od Stoca prema Neumu omogućiće građanima BiH brži i sigurniji odlazak na more, te ukloniti brojne barijere koje su postojale između jedinog bosanskohercegovačkog grada na moru i ostatka te zemlje.

Koji auto-put će biti "srce Balkana"?

Stočanima će konačno biti ostvaren dugogodišnji san da im je more nadohvat ruke, a ostatku građana zemlje omogućiće sigurnu vožnju bez zastoja i čekanja na graničnim prelazima.

Izgradnja nove saobraćajnice vrednosti 72 miliona KM (36,8 miliona evra) smatra se jednim od najznačajnijih infrastrukturnih projekata koji će celu zemlju otvoriti prema Neumu.

Radovi na izgradnji magistralne ceste M-17.3 Neum - Stolac, dužine 36,5 kilometara, izvode se u skladu s planiranom dinamikom, a okončanje radova očekuje se početkom naredne godine.

Od Požege do granice sa BiH biće 66 tunela i 27 mostova: Koja je trasa auto-puta?

Izgradnjom ove moderne saobraćajnice rešiće se problem drumske povezanosti obale Jadranskog mora i područja Neuma sa ostatkom HNK, a time i cele BiH, te pozitivno uticati na konkurentnost privrede Stoca i Neuma.

Preduzetnici iz Neuma kažu kako je za njih izgradnja novog puta neprocenjiva, jer su, kako pričaju, imali mnogo problema zbog toga što su lošom saobraćajnom infrastrukturom bili odvojeni od ostatka zemlje.

Za sve što je sagrađeno u Neumu posle rata, tvrde preduzetnici, materijal su morali dovesti preko Svitave, jer tranzit preko Hrvatske od rata im nije dozvoljen, što je stvaralo ogroman problem svima koji su ulagali i gradili u tom mestu.

"Prvi brzi Štadlerov voz stiže za pet meseci, ići će 200 na sat"

Jedan od preduzetnika koji izvozi svoje proizvode u Hrvatsku iz Neuma priča kako je godinama primoran svu robu voziti preko Svitave do Bijače da bi tu robu carinio i magistralnim putem se vraćao u Dubrovnik, jer dva granična prelaza između Neuma i Hrvatske nisu carinski.

"Izgradnjom ovog puta mi ćemo do Mostara sada imati 45 minuta vožnje bez granica i bez gužvi, a put je zasta odličan i siguran, što je veoma značajno za sve nas", govore meštani Neuma.

Izgradnja magistralne ceste Stolac - Neum je počela u aprilu 2018. godine, a okončanje se očekuje početkom 2022. godine. Sredstva za izgradnju ovog puta deo su programa izgradnje i modernizacije magistralnih cesta u Federaciji BiH u vrednosti 173 miliona KM (88,4 miliona evra).

"Na jesen gradnja puta od Prijepolja do Zlatara"

Reč je o kreditnim sredstvima Svetske banke, Evropske investicione banke i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.