Ni Nemci nemaju ovakve firme

Izvor: B92, 06.Maj.2015, 09:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ni Nemci nemaju ovakve firme"

Svaki direktor trebalo bi da ustroji firmu da bude onakva u kakvoj bi voleo da njegovo dete radi.

Tim rečima je novinare dočekao na ulazu u svoje malo poslovno carstvo direktor Mikroelektronike Nebojša Matić, njen idejni tvorac i osnivač.

Počeli su, kaže u maloj garaži u rodnom Lajkovcu, a sada 70 radnika radi i živi u fabrici od 3.000 kvadratnih metara, gde im radni dan uvek počinje organizovanim doručkom i zajedničkom kafom.

Najveći kompliment >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji je dobio od svojih partnera a koji i dalje pamti, bio je od predstavnika nemačkog Rutronika. “Kada su došli, njihov prestavnik mi je rekao: “Ne mogu da se setim kada sam u Nemačkoj video ovakvu firmu'. Bio sam ponosan ceo dan, a to je teško”, priča Matić.

Na prvi pogled, ne podseća na prosečnu srpsku firmu. “Prvo što želim da primetite je da je ovde prijatno. Radnici ovde provode 8 sati, a ne treba samo raditi ili živeti, treba živeti uz rad”, reči su Matića.

Da u tome ima istine postaje jasno kad u obilasku sretnete nasmejana lica, savremenu fabriku u kojoj važno mesto zauzimaju prostorija za odmor sa lejzi begovima i stolom za ping-pong, ali i deo za rekreaciju gde su teretana, bicikl i džak za boks.

Ipak, glavna stvar je proizvodnja. Bave se dizajniranjem i proizvodnjom komjuterskih sistema za mikrokontrolere. To su elektronske naprave bez kojih nijedan savremeni uređaj od mobilnog telefona do spejs-šatla ne bi radio. Prodaju ih u 136 zemalja, uskoro će stići i na Kubu. Godišnji rast iznosi 20 odsto.

"To je ono malo crno, čija funkcija zavisi od toga kako ste ga isprogramirali. On može da bude upotrebljen i u klima-uređaju, i u kameri, i u mobilnom telefonu. Volim da kažem da mi, u stvari, prodajemo vreme i pravimo inženjere. Proizvode prodajemo u 130 država, a sarađujemo sa 56 distributera", kaže Matić.

Tik uz kancelarije inženjera, koji rade na razvoju softvera i hardvera, smestila se i proizvodnja –savremene mašine od dva miliona dolara, koje su vreme rada smanjile sa tri sata na 60 sekundi.

U proizvodnji radi između 20 i 25 ranika. “Što ne mogu mašine, mogu oni – zaduženi su za detalje i lemljenje”, ističe menadžer Aleksandar Nikolić.“Cilj firme je što veća automatizacija, jer bez toga ne možete biti svetski igrač”, objašnjava on.

Kako kaže, njegova firma se razvija od 2001. godine. “Za prvih 1.000 maraka trebalo mi je 7 godina, a od tada je sve postaje lakše”, ističe on.

Još jedna važna stvar koja izdvaja ovu firmu jeste i princip po kome se zapošljavaju radnici. Kako ističe Matić, nije bitno koji fakultet posedujete, bitno je kako radite.

“Sa mnom možete direktno da razgovarate, svaki dan. Dođete, i direktno ćemo pričati o poslu”, kaže on, dodajući da do kraja godine planiraju da ih bude 100.

Na ulazu stoji plakat na kome piše “Tražio te Nebojša”, upućeno mladima bez iskustva. “Imamo stalno praktikante. Ko želi kod nas na praksu može da dođe, inženjeri će mu pomoći da nešto stvore i naprave svojih ruku delo koje će biti potpisano njegovim imenom. Kada nauče, dajemo im posao. To je “win-win” situacija, oboje dobijamo”, priča Matić.

U ovoj fabrici, rad je jedna produktivna igra. Kažu, da bi udahnuli život u određeni uređaj, oni ga prvo sklope kao lego kocke, a upustvo za upotrebu podseća na slikovnicu.

Pauza za ručak je povod za okupljanje u kantini, gde ih čeka kafa i predah. Kako kažu zaposleni, radni dan često završavaju u sali koju pretvore u bioskop. “Donesemo lejzi begove, pustimo film na video bimu, a imamo zaista odlično ozvučenje, pravo uživanje”, priča jedan zaposleni.

U sklopu firme nalazi se i teretana. Ponosno ističu da im je pre neki dan stigla još jedna nova, lepša traka za trčanje. Pored nje, tu je i bicikl, sto za stoni tenis, ali i džak za boks.

“Jedan naš vrhunski inženjer je odličan u kik-boksu. Zaista nas je mnogo naučio o tom sportu, koji nije samo lupanje u prazno, već nešto mnogo više”, objašnjava Aleksandar, marketing menadžer.

U uglu stoji mikrofon i mali podijum za karaoke. Šale se da su se Nemci pokazali kao jako dobri pevači, i tako su lakše sa njima sklopili posao.

.

.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.