Nezavršen put su bačeni novci

Izvor: B92, 07.Maj.2015, 16:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nezavršen put su bačeni novci

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je da je od 4,9 milijardi dinara za javne investicije ostalo neiskorišćeno 3,7 milijardi.

Glavni problemi su kašnjenje u eksproprijaciji i neusklađenost u planiranju i realizaciji.

Iako je deo sredstava namenjen kapitalnim investicijama u budžetu relativno mali i iznosi svega 2,5 odsto BDP, Vujović je rekao da ove godine Srbija samo od Svetske banke ima više od 600 miliona dolara, a od Evrope 200 miliona za projektnu i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << budžetsku podršku.

„To su ogromna sredstva koja će dati pravi efekat ako uspemo da ih povežemo u jedan sistem i to sve pratimo na pravi način“, kazao je Vujović na sastanku Nacionalnog odbora za investicije.

Ministar smatra da sva ministarstva treba da komuniciraju u identifikaciji, realizaciji i praćenju realizacije projekata. Prema njegovim rečima, javne investicije su jedan od ključnih izvora rasta, kao i da postoji čitav niz projekata koji nisu završeni.

„Put koji se završava na 500 metara od spajanja sa glavnom magistralom nije put, nego novci još uvek utrošeni bez pravog efekta“, rekao je Vujović. Srbija će, kazao je, biti u Evropi tek kada se bude uskladila u oblasti zakonodavstva, ali i infrastrukture.

Nacionalni odbor za investicije ima zadatak da usmerava i priprema sprovođenje investicionih projekata iz oblasti infrastrukture, planira investicije i obezbeđuje usklađenost izvora finansiranja.

Članovi odbora su ministri zaduženi za poslove rudarstva i energetike, građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, poljoprivrede, privrede i državne uprave, a kopredsedavaju ministri zaduženi za evroske integracije i finansije.

Vujović kaže da će za mesec dana biti gotov plan reforme Poreske uprave i akcioni plan za sprovođenje reformskog sistema koji neće biti orjentisan na obveznike.

On je rekao da je u proteklom periodu povećana naplata i PDV i akciza i da je zadovoljan tim rezultatom.

"Nadam se da ćemo sledeći put moći da predstavimo inostranim investitoriama i bolju koordinaciju Poreske uprave“", kazao je ministar na konferenciji Saveta stranih investitora "Rialiti ček“ i dodao da je u pripremi i zakon o naknadama.

Radna grupa se već bavi izradom nacrta tog zakona.

"Pokušaćemo da uspostavimo transparentniji sistem koji će svih 348 naknada uklopiti u matricu koja će biti dostupna na sajtu vlade, tako da će svi privrednici moći da je pogledaju“", rekao je Vujović.

Ministar fianansija je podsetio da je u prva četiri meseca deficit budžeta iznosio manje od 20 milijardi dinara, što je daleko bolje od planiranog.

"Početkom godine smo bili u redu zemalja sa najmanjim deficitom u Evropi, ali to je samo početak reformi“", istakao je Vujović.

Podsetio je i da su procene rasta proizvodnje za ovu godinu bolje, pa je sa negativnog minut 1,1 i minus 0,5 BDP biti procenjen bar na nula odsto. Vujović je rekao da se očekivalo da će smanjivanje plata i penzija delovati recesiono, ali smo to uspeli da izbegnemo, jer su porasle platu u privatnom sektoru.

On je rekao i da proizvodnja raste po stopi od 3,5 do četiri odsto, ali ne cela industrija zbog prošlogodišnjih poplava. Zbog toga indistrija rudarstva i energetike imaju pad od dva odsto, kako je istakao.

Do polovine godine, podvukao je, vratićemo se na uobičajenu stopu rasta.

"Naravno potrebno je da nastavimo sa svim reformskim procesima koje smo započeli"“, zaključio je Vujović.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Vujović: Iskorišćeno malo sredstava za javne investicije

Izvor: Capital.ba, 07.Maj.2015

BEOGRAD, Ministar finansija Srbije Dušan Vujović izjavio je danas da je od 4,9 milijardi evra za javne investicije, ostalo neiskorišćeno 3,7 milijardi, a glavni problemi su kašnjenje u eksproprijaciji i neusklađenost u planiranju i realizaciji. Iako je dio sredstava namijenjen kapitalnim investicijama...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.