„Nezavisnost“: Odlaganje objavljivanja bankrota

Izvor: Politika, Tanjug, 23.Mar.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Nezavisnost“: Odlaganje objavljivanja bankrota

Radnike sada brane oni koji su tolerisanjem loših privatizacija, doveli do masovnih uništavanja preduzeća, kažu u SSSS

Ujedinjeni granski sindikat „Nezavisnost” ocenio je da predlog Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja da se zamrznu sudski procesi po radnim sporovima liči na „odlaganje trenutka kada će se obelodaniti bankrot”.

Kako je navedeno u saopštenju, „suludo” lansiranje svakakvih mera za suzbijanje posledica >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ekonomske krize može se objasniti time da je Srbija ekonomski, politički i moralno bankrotirala. „Budući da je reč o borbi protiv nečega što je zahvatilo čitav svet, nije teško primetiti da je način na koji Srbija odgovara izazovima krize potpuno jedinstven i usamljen”, smatra „Nezavisnost”. Taj sindikat ocenjuje da je „poražavajuće i to što iza ovog sluđivanja naroda stoji takav odnos prema građanima kao da je reč o nekakvoj polupismenoj rulji koja neće znati da je prevarena”. „Kada ovome dodamo stalni nezakoniti pritisak koji Vlada Srbije vrši na Socijalno-ekonomski savet i socijalne partnere, jasno je da je Srbija počela neobjavljeni rat protiv svojih građana”, navodi „Nezavisnost”.

Savez samostalnih sindikata Srbije osudio je inicijativu Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja da se „prekinu suđenja iz domena radnih odnosa i zamrzne izvršavanje pravosnažnih sudskih presuda u korist zaposlenih i radnika”.

Na obrazloženje da su izvršenjem sudskih presuda u korist radnika ugroženi pre svega radnici, jer će se naplata vršiti prodajom mašina, najmanje imaju prava oni koji su, tolerisanjem loših privatizacija, nesavesnih kupaca i kriminalnih radnji u postupku privatizacije, doveli do masovnih uništavanja preduzeća, sredstava za rad i mašina, smatra Samostalni sindikat.

Savez samostalnih sindikata Srbije smatra da je „krajnje vreme da se imenuju i utvrdi odgovornost onih koji prekoračuju svoja ovlašćenja ili nesavesno obavljaju funkcije na koje su postavljeni i time ruše autoritet pravne države i sudstva i krše elementarna prava građana”.

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata ocenila je da je „neprimereno i krajnje neshvatljivo obrazloženje državnog sekretara Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja Nebojše Ćirića da bi isplata zaostalih plata mogla dovesti do obustavljanja proizvodnje, gubitka postojećih radnih mesta u privatizovanim i preduzećima koja su u postupku privatizacije”.

Kako je navedeno u saopštenju te asocijacije, ovakvim zahtevom „krše se sva prava radnika, suspenduju se kolektivno ugovaranje i kolektivni ugovori, a poslodavcima se pruža mogućnost da nastave kršenje zakona”.

Tanjug

[objavljeno: 24/03/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.