Izvor: B92, 17.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nezaposlenost žena 27,4 odsto

Beograd -- Stopa nezaposlenosti žena u Srbiji iznosi 27,4 odsto, dok je stopa nezaposlenosti muškaraca 17,6 odsto.

Pomoćnica ministra ekonomije i regionalnog razvoja Radmila Bukumirić-Katić predstavila je rezultate istraživanja o prevazilaženju siromaštva žena putem samozapošljavanja "Od ranjive do održive grupe". Žene, koje čine više od polovine stanovništva u Srbiji, u lošijem su položaju i kada je u pitanju stopa zaposlenosti, koja iznosi 44 odsto, dok je kod >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << muškaraca ona 63 odsto, rekla je ona.

Iako se u Srbiji trenutno oko 40 nevladinih organizacija bavi pitanjem ravnopravnosti žena, to je očigledno nedovoljno, pa je nužno obezbediti što veću mogućnost udruživanja žena, navela je ona.

Zbog toga je država, koja je identifikovala žene kao rizičnu kategoriju, iz budžeta izdvojila sredstva sa ciljem da se poveća njihovo učešće u aktivnim merama traženja posla i obukama, ali i da se podstakne njihovo poslovno udruživanje, rekla je Radmila Bukumirić-Katić.

Predsednica Udruženja poslovnih žena i koautorka istraživanja Sanja Popović-Pantić kazala je da je studija o položaju žena na tržištu rada u Srbiji rađena na uzorku od 656 nezaposlenih žena koje su od kraja 2003. do sredine 2005. pohađale neku vrstu obuke o preduzetništvu u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

Cilj istraživanja je bio, prema njenim rečima, da se ustanovi koji su to faktori omogućili da se žene iz pozicije "ranjive" grupe tokom 90-ih godina prošlog veka prevedu u poziciju "održive" grupe.

Kako je dodala, namera je da se na osnovu dobijenih podataka izvrši uticaj na državne institucije da se poboljša okruženje za zapošljavanje žena.

Studija je, između ostalog, pokazala da je od ukupnog broja anketiranih žena koje su pohađale neku obuku, jedna četvrtina otpočela

sopstveni biznis, isto toliko ih se zaposlilo u drugim firmama, dok je jedna trećina i dalje nezaposlena, navela je ona.

Čak 33 odsto žena, koje su nakon obuke osnovale preduzeća, pokrenule su biznis koji je vezan za trgovinu na veliko i malo, dok je 27 odsto počelo da se bavi različitim zanatskim uslugama, rekla je ona i dodala da je preko polovine tih žena navelo da im je osnivanja sopstvene firme bila jedina šansa da dođu do posla.

Sanja Popović-Pantić je kazala da oko 25 odsto žena koje su prošle obuku o preduzetništvu smatra da su za otpočinjanje biznisa najbitniji povoljni krediti i poreske olakšice, ali su pokazale potrebu i za dodatnom obukom, te besplatnim pravnim savetima.

Istraživanje je sprovelo Udruženje poslovnih žena, u saradnji sa agencijom Masmi, a projekat je finansirao UNDP.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.