Nezaposlenost u Vojvodini uvek ista

Izvor: B92, 02.Maj.2014, 13:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nezaposlenost u Vojvodini uvek ista

Novi Sad -- Broj nezaposlenih u Vojvodini već godinama se kreće na nivou od 195.000 do 205.000, izjavio je Miroslav Vasin.

Vasin koji je pokrajinski sekretar za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova je u izjavi novinarima na Paliću rekao da se broj nezaposlenih smanjuje tokom leta i sezonskih poslova, a da se povećava tokom zime, ali da ne prelazi 205.000. Na kraju aprila nezaposlenih je bilo oko 199.000.

"Kada bi tako posmatrali, mogli bi reći da broj nezaposlenih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Vojvodini ne raste. Čak je u prošloj godini on smanjen za nekih 1.000 lica na kraju 2013. godine u odnosu na 2012. godine", rekao je Vasin.

Sa druge strane, po njegovoj oceni, problem predstavlja činjenica da se nezaposlenost ne smanjuje.

"Mi uspevamo da, kroz programe Vlade Vojvodine i programe lokalnih samouprava, situaciju održimo na istom nivou, ali bi suština morala biti početak smanjenja broja nezaposlenih, a to je veoma teško u ovoj situaciji govoriti, naročito ako posmatramo činjenicu da nas, kao što smo videli iz ekspozea novog premijera, čekaju bolni rezovi", rekao je Vasin.

Prema njegovom mišljenju, ti rezovi će podrazumevati smanjenje broja zaposlenih, pogotovo u u preduzećima u restrukturiranju.

Vasin je rekao kako se slaže da se u narednom periodu pažnja mora obratiti na prvatni sektor, odnosno usmeriti na mikro, mala i srednja preduzeća.

"Rešavanje problema nezaposlenosti u svim zemljama se bazira upravo na tom sektoru, i nigde se ne bazira na povećanju javne administracije i zaposlenih ljudi u javnom sektoru, iako je to izuzetno težak proces", smatra Vasin.

Govoreći o sudbini preduzeća u restrukturiranju, Vasin je rekao da svi nivoi društva treba da pronađu odgovor na pitanje "Šta sa ljudima koji eventualno ostanu bez posla prilikom gašenja nekih od tih preduzeća?

Prema njegovim rečima svi nivoi vlasti trebalo bi da deluju zajedno, kroz objedinjavanje svih subvencija koje su na raspolaganju za rešavanje problema nezapsolenosti, s akcentom na ljudima koji nameravaju da osnuju preduzetničke radnje, mala, srednja i mikro preduzeća.

Vasin tvrdi da se značajan broj preduzeća u restrukturiranju može obnoviti, odnosno da se mogu pronaći novi vlasnici ukoliko im se ponude povoljni uslovi.

"Nisam pesimista da će najveći deo tih preduzeća morati biti ugašen. Mislim da ako budemo ozbiljno pristupili tom problemu da će veliki deo produzeća biti očuvan, sa manjim kapacitetima, možda i sa manjim brojem ljudi", rekao je Vasin.

Govoreći o razvoju turizma, pokrajinski sekretar je ocenio da je prošla godina bila uspešna u toj oblasti, jer je broj poseta Vojvodini povećan za više od 21 odsto, dok je broj ostvarenih noćenja, po njegovim rečima, još i veći.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Vasin: Nezaposlenost u Vojvodini uvek ista

Izvor: Akter, 02.Maj.2014

Broj nezaposlenih u Vojvodini već godinama se kreće na nivou od 195.000 do 205.000, izjavio je Miroslav Vasin

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.