Nezaposlenost u Rusiji raste zbog sankcija; Biće izbrisana decenija ekonomskog rasta?

Izvor: B92, 17.Maj.2022, 14:31

Nezaposlenost u Rusiji raste zbog sankcija; Biće izbrisana decenija ekonomskog rasta?

Odlazak stranih kompanija iz Rusije će ostaviti na desetine hiljade Rusa bez posla.

Radnici će morati da traže zaposlenje u ekonomiji koja doživljava najveću inflaciju u poslednjih 20 godina i gde je čak i pre rata bilo teško se zaposliti.

Mekdonalds je u svojih 850 restorana zapošljavao 62.000 radnika, Ipak, ova kompanija će nastaviti da isplaćuje plate radnicima sve dok radnje ne budu prodate lokalnom kupcu.

Reno je zapošljavao 3.500 radnika, Ikea >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je imala oko 15.000 zaposlenih i plate će im isplaćivati samo do kraja avgusta. Simens je pre napuštanja ruskog tržišta imao 3.000 zaposlenih u ovoj državi. Otkaze jednako dobijaju i fabrički i administrativni radnici, prenosi Klix.

Prema procenama, stopa nezaposlenosti u Rusiji će sa 4,6 odsto do kraja godine porasti do 9 odsto. Takođe, u aprilu je inflacija u odnosu na prošlu godinu porasla za 18 odsto. Prema dokumentu iz ruskog ministarstva finansija, očekuje se da će ruski BDP smanjiti za 12 odsto ove godine i tako izbrisati deceniju ekonomskog rasta.

Nezaposlenost u Rusiji ne raste samo zbog napuštanja stranih kompanija, nego i u domaćim firmama koje su indirektno pogođene sankcijama. Prema ruskim podacima već u martu je 95.000 radnika bilo poslano "na čekanje". U februaru je bilo tri miliona nezaposlenih Rusa, očekuje se da taj broj poraste za dodatna dva miliona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

U RUSIJI IZBRISANA DECENIJA EKONOMSKOG RAZVOJA Sankcije devastirale privredu, do kraja godine bez posla će ostati skoro 5 miliona ljudi

Izvor: Blic, 17.Maj.2022

Odlazak stranih kompanija iz Rusije će ostaviti na desetine hiljade Rusa bez posla. Radnici će morati da traže zaposlenje u ekonomiji koja doživljava najveću inflaciju u poslednjih 20 godina i gde je čak i pre rata bilo teško se zaposliti.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.