Izvor: Blic, 13.Apr.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nezaposleni visokoškolci su - žene

Nezaposleni visokoškolci su - žene

BEOGRAD - Povodom informacija da su visokoškolci kojima je Vlada Srbije obećala posao dobili telegrame nejasne sadržine, te da zbog toga mnogi neće iskoristiti iznenadnu pogodnost, Zorica Alavantić, zamenik direktora beogradske filijale Republičkog zavoda za tržište rada, objašnjava za 'Blic' da su 'samo nezaposlenim visokoškolcima, koje Zavod nije uspeo da kontaktira ni posle dva telefonska poziva, prosleđeni telegrami sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pozivom da se jave svom savetodavcu u filijali Republičkog zavoda za tržište rada'.

- Svi oni su imali obavezu da se na svaka četiri meseca javljaju savetodavcima, tako da niko ko je dobio ovakav telegram nije mogao da bude u nedoumici o čemu se radi. Propusti su mogući samo ako je pri dostavi telegrama izostala adresa pošiljaoca, ali i u tom slučaju iz navedenog sadržaja, onaj ko čeka posao može da zaključi o čemu se radi - rekla je Alavantić.

Ova akcija, prema rečima Alavantićeve, zamišljena je tako da se nezaposlenim visokoškolcima omogući volontiranje u nekoj firmi, uz nadoknadu u iznosu polovine prosečne plate, ali uz uslov da pohađaju nastavu engleskog jezika i obuku za rad na računarima. Međutim, u Beogradu takvih je blizu 10.000, a čak 23 odsto ima struku koju niko ne traži ili oni ne žele da rade ono za šta su se obučavali zbog male plate. Tako na primer, ima veliki broj nezaposlenih profesora koji neće da rade u školama, iako su stalno otvoreni konkursi. Sa druge strane, najviše je nezaposlenih pravnika i ekonomista, ali oni najbrže dolaze do pripravničkog posla. Inače, u Beogradu od ukupnog broja nezaposlenih visokoškolaca, među kojima je 75 odsto žena, 60 odsto je bez pripravničkog staža, 30 odsto posao čeka više od godinu dana, a 15 odsto više od pet godina. - Do sada su za ovu akciju veći interes pokazali nezaposleni nego potencijalni poslodavci, što je i logično - ističe Alavantićeva.

Zbog toga će se za one koji ne obezbede volonterski posao ogranizovati i prekvalifikacija čak i za manju kvalifikaciju ukoliko za nju postoji zainteresovanost poslodavaca. Pomoć od 30.000 dinara dobiće svi koji žele da započnu privatni biznis, a proceni se da za to imaju smisla.

Nadoknade za volontiraje isplaćivaće se preko Republičkog zavoda za tržište rada ali to, kako ona tvrdi, neće usporiti ili umanjiti redovne isplate ostalim nezaposlenim i radnicima koji u procesu privatizacije ostaju bez posla. Trenutno se njima priprema isplata za decembar prošle godine. M. V.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.