Izvor: B92, 19.Jun.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nezakonita aukcija akcija "Apatinske pivare"

Beograd -- Savezna komisija za hartije od vrednosti i finansijska trzista saopstila je da je Beogradskoj berzi nalozila da donese pravno valjane odluke kojima ce ponistiti aukciju akcija "Apatinske pivare", odrzanu 29. aprila. Odluka je doneta posto je izvestaj o kontroli Beogradske berze i berzanskih posrednika pokazao da su na toj aukciji u bitnim elementima povredjeni zakon i pravila Beogradske berze, navodi se u saopstenju. Komisija je odlucila i da podnese prijave za privredni prestup >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << protiv Beogradske berze i odgovornog lica Berze. S druge strane, iz Beogradske berze su saopstili da jos nisu dobili resenje Savezne komisije za hartije od vrednosti i finansijska trzista. Direktor sektora za poslove Privremenog registra Agencije za privatizaciju u Srbiji Goran Kunjadic rekao je da je kao vlasnik akcija "Apatinske pivare" prodatih na aukciji upisana firma investicionog fonda "Salford Maple Chase". "Mi smo upis vlasnistva izvrsili na osnovu zvanicnog izvestaja Beogradske berze koji tvrdi da su akcije validne, kao i na osnovu izvestaja brokera prodavca koji potvrdjuje da je novac uplacen", rekao je Kunjadic.

Ministar za privatizaciju u Vladi Srbije Aleksandar Vlahovic, koji je i clan Upravnog odbora Beogradske berze, izjavio je za B92 da je dobro sto se savezna komisija bavila tom aukcijom, ali kao problem navodi sto nije ranije reagovala. "Nije dobro kada bude ponisteno nesto sto je desilo mesec i po dana pre toga, ali je dobro da je Komisija reagovala i da se upustila u detaljnu analizu aukcije. Svi koji su doveli do toga da komisija donese tu odluku moraju da snose odgovarajuce posledice, jer takve stvari ne sluze afirmaciji berze i finansijskog trzista koje treba da bude stub moderne ekonomije", rekao je Vlahovic. On kaze da upravo zbog problema s berzom Ministarstvo za privatizaciju, akcijski fond i agencija ne izlaze s privatizacionim materijalom. "Od starta sumnjamo da je berza spremna da prihvati taj privatizacioni materijal zbog tehnicke neopremeljnosti i nedostatka kulture berzanskog poslovanja i etickih standarda, kodova kod berzanskih posrednika. Sve te institucije moraju da se paralelno razvijaju s razvojem finansijskog trzista. Savezna komisija za hartije od vrednosti je dosla do zakljucka da su preksene procedure, da je odluka Savezne komisije ispravna. Sve te institucije moraju da izvuku pouku iz ovako obavljene transakcije i odgovarajuce konsekvence moraju snopsiti oni koji su krsili proceduru", kaze Vlahovic.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.