Nesvakidašnji poklon: Vučić za rođendan dobio deonice Obrenovića

Izvor: B92, 06.Mar.2020, 09:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nesvakidašnji poklon: Vučić za rođendan dobio deonice Obrenovića

Beograd -- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je u četvrtak proslavio jubilarni 50. rođendan, dobio je od mađarskog premijera Viktora Orbana nesvakidašnji poklon.

Orban je Vučiću poklonio deonice za finansiranje izgradnje tunela ispod Budima, koje je svojevremeno kupio srpski knez Miloš Obrenović.

Uramljeni poklon u zgradi Predsedništva Vučiću je uručio mađarski ambasador u Srbiji Atila Pinter, pišu "Večernje novosti".

Izgradnja tunela >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji prolazi ispod brda u Budimu, na kojem se nalazi tvrđava, bila je ideja grofa Ištvana Sečenjija početkom pedesetih godina 19. veka.

Projekat su, kako navodi list, uradili Vilijam Tijerni Klark i Adam Klark. Zbog prepreka koje su poticale od gradske uprave, a zatim i zbog revolucije 1848. izgradnja je počela tek 1852.

Za finansiranje radova ustanovljeno je Društvo za izgradnju tunela, koje je izdalo deonice. Interesovanje za deonice bilo je veliko, dok su istaknuti pripadnici mađarske aristokratije učešće u izgradnji smatrali moralnom obavezom.

Činjenica da se ovoj akciji pridružio i knez Miloš Obrenović potvrđuje, kako pišu "Novosti", da je on na kupovinu deonica gledao kao na veoma bitnu stvar i ujedno kao na prijateljski gest prema Mađarima.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.