Nešto treće: Spas za sve a nije ni dizel ni struja

Izvor: B92, 29.Avg.2017, 14:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nešto treće: Spas za sve a nije ni dizel ni struja

Automobilska industrija je na prekretnici, ali pojedini proizvođači poput nemačkog giganta Boša ne odustaju od postojeće tehnologije.

Premda popularnost dizel automobila tone iz dana u dan, a nemački distributeri se ne mogu rešiti nagomilanih količina neprodatih automobila, u Bošu veruju kako motoru s unutrašnjim sagorevanjem još nije odzvonilo.

Distributer automobilskih delova razvio je proces za izradu sintetičkog goriva kojim se ugljenik izvlači iz vazduha, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pa se hemijskim procesom pretvara u zapaljivu tečnost koja može pokretati benzince i dizelaše.

Ovaj zatvoreni krug mogao bi, samo u Evropi, da smanji udeo CO2 u atmosferi za 2,8 gigatona do 2050, tvrde Nemci.

Sama tehnologija, na žalost, nije nikakva novost, a kao i pre najveći problem šire implementacije je - cena.

Naime, potrebno je mnogo električne energije da bi se CO2 iz vazduha pretvorio u gorivo, ali naučnici veruju da bi se cena mogla smanjiti kada bi se proizvodnja značajno proširila, kao i kad bi se za proizvodnju tog goriva koristila energija dobijena iz obnovljivih izvora.

Boš kaže kako bi hibridni automobil sa pogonom na ovu vrstu goriva nakon 160.000 kilometara nudio jeftiniji trošak vlasništva od električnog automobila.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.