Nestle na udaru

Izvor: Politika, 20.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nestle" na udaru

Američka uprava za hranu i lekove u uzorcima dečje hrane poznate švajcarske kompanije otkrila manjak kalcijuma i fosfora

TRAGOM VESTI
Švajcarska prehrambena kompanija "Nestle" upravo je dobila rok od 15 radnih dana da odgovori Američkoj upravi za hranu i lekove (FDA) kako će otkloniti nedostatke otkrivene u svojoj hrani za bebe, plasiranoj na tržište SAD. Uprava je upozorila "Nestle" da je u uzorcima "Gud start formule" testiranjem otkriveno manje kalcijuma i fosfora >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << nego što je navedeno na etiketi, ali ispod minimuma određenog američkim propisima.
Kompanija je odvratila da njena ispitivanja pokazuju deklarisani nivo oba pomenuta sastojka, kao i svih ostalih sadržanih u hrani za bebe, ali je pristala da zajedno sa stručnjacima FDA prouči korišćene metode testiranja i utvrdi kako je došlo do različitih rezultata, prenosi Rojters, dodajući da američko regulatorno telo za pitanje ispravnosti hrane i lekova svake godine pošalje na desetine pisama upozorenja. Većina problema bude otklonjena bez izricanja kazni, ali ima i takvih slučajeva, uključujući i konfiskovanje proizvoda.

Kvalitet i ispravnost hrane za bebe je, međutim, oduvek bila posebno osetljiva tema. Pretprošle godine, da podsetimo, "Humana Milhunion" morala je da isplati od 12 do 18 miliona evra odštete roditeljima iz Izraela čija su deca umrla ili se razbolela hraneći se proizvodima ove nemačke firme. Sporazum je postignut posle višemesečnih pregovora.

– Svesni smo da finansijska nadoknada, ma koliko velika, ne može izbrisati patnju ovih porodica. Saosećamo sa njima, a njihov bol će nas zauvek pratiti kao upozorenje – izjavio je tom prilikom Moše Miler, vlasnik kompanije "Remedija" koja je u Izraelu prodavala specijalnu "košer" dečju hranu proizvedenu u "Humani". Ova sojina zamena za pravo mleko, korišćena u fatalnoj recepturi drugog najvećeg proizvođača dečje hrane u Nemačkoj, nije sadržala obavezni (prema zdravstvenim propisima) i na etiketi navedeni vitamin B-1, neophodan za normalan razvoj organizma.

Ortodoksne jevrejske porodice u Izraelu, ali i u SAD, rado su kupovale ovu hranu, ne znajući da na uštrb njene "obredne čistoće" svoje mališane lišavaju jednog od najvažnijih sastojaka u ishrani dece, čiji nedostatak izaziva bolest "beri-beri" koja oštećuje srce, mozak i nervni sistem i čak može dovesti do smrtnog ishoda. A upravo to se, nažalost, i dogodilo novembra 2003. u Izraelu. Tri deteta su umrla a najmanje petnaest je pretrpelo trajna oštećenja zbog nepotpune "košer" prehrambene formule nemačkog proizvođača.

Opasna "Humanina" hrana posle toga je odmah bila povučena iz prodaje u Izraelu i SAD, inspekcije su sprovele opsežnu istragu, oglasio se izraelski ministar zdravlja, bilo je i izvesnih uzdržanih reakcija iz "Remedije" i nemačke "Humane", a sve to uz neviđenu medijsku hajku. U napadima na proizvođača prednjačili su protivnici industrijski pripremljene dečje hrane, odnosno zagovornici majčinog mleka i prirodnog načina ishrane beba – dojenja.

Koliko su u pravu, pokazuje i novi primer iz "Nestlea", kompanije koja se nebrojeno puta našla na meti zagovornika zdrave hrane, ali i antiglobalista u čijim je očima ovaj multinacionalni prehrambeni gigant simbol zla. Podsetimo se demonstracija širom sveta i bojkota svih proizvoda "Nestlea" pre nekoliko godina, u znak solidarnosti sa siromašnim Afrikankama koje su, uverene da čine dobro svojim bebama, odustale od dojenja zarad konzervi industrijske hrane dobijenih kao humanitarna pomoć. A onda su im besplatne konzerve u jednom trenutku uskraćene, i deca su ostala gladna.

Aleksandra Mijalković

[objavljeno: 20.12.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.