Izvor: S media, 14.Sep.2012, 10:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nestašice šećera i ulja: Vlada interveniše kako bi sprečila poskupljenja

Ulja i šećera gotovo da nema u prodaju. Ovo je jasan znak da je njihovo poskupljenje neminovno. Zbog toga iz Vlade Srbije najavljuju skoru intervenciju od 5.000 tona tih namirnica iz robnih rezervi. Kako je rečeno, cena ulja iz robnih rezervi biće maksimalno 142, q kilogram šećera oko 95 dinara.

Suncokretovog ulja i šećera gotovo da nema u trgovinama. Cena ulja je između 150 i 185 dinara, a šećera 100 dinara.

Poslovođa u preduzeću "Višnjica dućani" Radmila >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Antić kaže da je u poslednje dve nedelje potrošnja ulja i šećera povećana.

"Konkretno, ulja smo imali unazad dva sata. Trenutno ga nema, a šećera ima dovoljno u maloprodaji i na stanju kako bismo ispoštovali potrebe tržišta", navodi Antićeva.

Suša i porast cena hrane na svetskom tržištu odraziće se i na stanje u prodavnicama. Nadležni kažu da će sprečiti nagle skokove cena, skrivanje robe i druge špekulacije i da je inspekcija od juče u kontroli.



Nema razloga za poskupljenje



Ministar trgovine Rasim Ljajić izjavio je da nema nikakvih razloga za poskupljenje ulja i šećera i istakao da će biti sprečeni pokušaji špekulacija.

„Tržišna inspekcija je krenula s kontrolama da vidimo da li tih namirnica ima na zalihama u magacinima, da se veštački ne bi stvarale nestašice“, kazao je Ljajić.

Takođe, zbog ovogodišnje suše i znatno lošijeg roda kukuruza realno je očekivati povećanje cene mleka i mesa, rekao je načelnik Uprave za cene Ministarstva trgovine i telekomunikacija Mladen Radović.

(S media, Agencije)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.