Izvor: B92, 17.Jun.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nestašice evra u menjačnicama

Beograd -- Dinar je u utorak dostigao najvišu vrednost u ovoj godini, a zbog naglog jačanja dinara, u nekim menjačnicama nisu želeli da prodaju veće svote evra.

Prema zvaničnoj listi Narodne banke Srbije, srednji kurs je 79,02 dinara. Ako ste juče ili danas pokušali da kupite, na primer, 200 evra, za to ste morali da obiđete bar nekoliko menjačnica. Naime, od kada je dinar pre četiri dana počeo da jača, pojedine menjačnice su ostajale bez evra, a neke su zbog toga >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i zatvarale vrata pre kraja radnog vremena.

Iako o povremenim nestašicama najtraženije strane valute menjači ne žele da govore, u Udruženju menjača tvrde da evra na tržištu ima dovoljno, ali da je problem što im ovih dana treba i pomoć Narodne banke Srbije.

"Današnji dan je malo osetljiviji, što je rezultiralo da moramo da potražimo pomoć Narodne banke, koja nam svaki put izađe u susret kad se takve stvari dešavaju", kaže Borislav Brujić, predsednik Udruženja menjača.

On objašnjava da procedura dobijanja deviza od Narodne banke nije nimalo komplikovana, ali da neke menjačnice svoj posao ne rade profesionalno, pa zato sebi i dozvole da im celokupan promet, u danima kad je potražnja povećana, zavisi samo od toga koliko će mušterija kupiti, a koliko njih doći da proda evre.

U bankama kažu da se kod njih za sada ne osećaju posledice velikog variranja kursa.

"Situacija u bankama, generalno, više zavisi od perioda u mesecu. Ne postoji razlika u odnosu na prethodni mesec, plus-minus par procenata. Na nivou cele Srbije, nema preopterećenja u tom smislu", izjavio je Raško Tomašević iz Unikredit banke.

Stručnjaci kažu da se da je ovo jačanje dinara rezultat dokapitalizacije banaka, koje neki deo svog kapitala, prema novim merama Narodne banke Srbije, moraju da pretvore u dinare.

Ipak, kako očekuju u Udruženju menjača, već sutra bi domaća valuta mogla blago da oslabi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.