Izvor: B92, 09.Avg.2023, 19:17

"Nerealno, Bajdene"

Američko udruženje vlasnika elektrana EEI upozorilo je Bajdenovu administraciju da je plan za smanjenje emisija ugljen-dioksida - nerealan.

EEI smatra da se pomenuti plan previše oslanja na skupe tehnologije koje još nisu proverene u praksi, prenosi Rojters.

Vlasnici elektrana su zatražili od američke Agencije za zaštitu životne sredine (EPA) da revidira predložene ekološke standarde za elektrane u SAD, dodajući da vizija ove agencije "nije ni pravno, ni tehnički >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ispravna".

"Kompanije koje proizvode električnu energiju ne veruju da će nove tehnologije koje je predložila EPA imati odgovarajući učinak u predviđenom roku", saopštila je EEI.

EPA je u maju predložila plan za smanjenje emisija koji bi prvi put ograničio količinu ugljen-dioksida koju elektrane mogu da emituju.

Plan računa na to da će elektrane koristiti CCS tehnologiju koji može da zadrži ugljen-dioksid iz fabričkih dimnjaka pre nego što dospe u atmosferu, kao i da će koristiti vodonik kao gorivo.

Industrija je posebno zabrinuta zbog predloženih standarda za postojeće elektrane na prirodni gas, pošto tvrdi da ih je teško naknadno opremiti CCS uređajima ili tehnologijom za korišćenje vodonika.

EPA očekuje da američke elektrane na prirodni gas ugrade CCS do 2025. godine ili da do 2032. godine dobijaju 30 odsto energije iz vodonika, navodeći da Zakon o smanjenju inflacije predviđa subvencije za ove tehnologije.

Američki sindikati, Ujedinjeni rudari Amerike i Međunarodno bratstvo radnika u elektroenergetskom sektoru, takođe su pozvali EPA da revidira plan, pošto strahuju da bi tehnologija CSS mogla da ugrozi radna mesta.

Predsednik SAD Džo Bajden želi da dostigne neto nultu emisiju ugljen-dioksida u elektroenergetskom sektoru do 2035. godine, ali otpor iz ove industrije bi mogao da poremeti ove ciljeve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.