Neophodne promene Zakona o obaveznom osiguranju u saobraćaju

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Mar.2023, 12:12

Neophodne promene Zakona o obaveznom osiguranju u saobraćaju

Jedna od osnovnih aktivnosti Udruženja osiguravača Srbije je rad na izmenama i dopunama zakona i propisa kojima se reguliše tržište osiguranja.

U Udruženju kažu da je osiguranje “živa stvar” koja se stalno prilagođava potrebama korisnika i uslovima života. Sa nedavno održane konferencije “Srpski dani osiguranja” koju tradicionalno organizuje UOS, poručeno je da su u ovom trenutku prioritetne Izmene Zakona o obaveznom osiguranju u saobraćaju.

U >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kojim segmentima treba menjati taj Zakon? 

Sa stanovišta vršenja javnih ovlašćenja koja su poverena Udruženju, to se najpre odnosi na  konačno rešavanje statusa i ostanka garantnog fonda u okviru UOS, kaže generalni sekretar Udruženja Duško Jovanović. Takođe, u pogledu ostvarivanja regresnih zahteva garantnog fonda, bitne su odredbe koje potvrđuju regresnu obavezu i od vozača neosiguranog motornog vozila koji je odgovoran za štetu, kao i od osiguranog lica u slučaju gubitka prava iz osiguranja za štete koje garantni fond nadoknađuje za društva za osiguranje nad kojima je pokrenut stečajni postupak. Različita tumačenja tih pitanja od strane sudova, u praksi su napravila određene probleme koje je moguće preduprediti novim, adekvatnim zakonskim rešenjem.

Šta još u novom zakonu, po Vašem mišljenju, treba promeniti?

To su pitanja investiranja sredstava garantnog fonda, kao i pitanje on-line prodaje polisa osiguranja. Naš stav je i da treba izmeniti propise koji regulišu stečajeve i likvidacije banaka i društava za osiguranje imajući u vidu činjenicu da je neposredno uoči korone okončan postupak likvidacije nad Takovo osiguranjem, a da su poverioci, prema raspoloživim informacijama, ostali nenamireni.

Čini se ipak da je životno osiguranje ponovo postalo aktuelno. Da li je dosadašnji model održiv?

Prethodni period nas je naučio da garancije u dugoročnim ugovorima životnih osiguranja mogu biti rizične za ugovorne strane. Jer, prvo smo imali pad kamata na tržištu koje su izložile riziku osiguravače koji nisu imali gde da plasiraju sredstva tehničkih rezervi životnih osiguranja zaključenih po značajno višim kamatnim stopama. Zatim, skok smrtnosti usled pandemije koji je izazvao značajne gubitke u životnim osiguranjima. Sada imamo rast kamatnih stopa na tržištu, koje prete da dovedu do povećanog otkupa postojećih polisa životnog osiguranja, zaključenih po nižim stopama. Zbog svega toga, tendencija je da se prelazi na koncept opreznijeg tarifiranja, bez garancija u delu kamate, gde se rizik, ali i mogućnost da se više zaradi u slučaju povoljnog razvoja okolnosti prebacuje na korisnika usluge.

Kako će rast kamatnih stopa uticati na prodaju životnog osiguranja? 

Ako bi rast kamata na tržištu bio ispraćen povećanjem tehničke kamatne stope u proizvodima životnog osiguranja, to bi moglo da povrati interesovanje za polise sa štednom komponentom. Pitanje je koliko će osiguravači posle negativnog iskustva imati hrabrosti da uđu u proces povećanja. Lično smatram da treba biti oprezan u tom delu, s obzirom na to da se radi o dugoročnim ugovorima, a ne možemo po visini kamate da pratimo poslovne banke. U fokusu naše usluge treba da ostanu osiguranje i zaštita u slučaju nastupanja osiguranog slučaja, poručuje generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije Duško Jovanović.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.