”Neodgovorno je da sedite na čelu nekog preduzeća, a da ne znate ništa o njemu”

Izvor: BKTV News, 19.Okt.2013, 10:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

”Neodgovorno je da sedite na čelu nekog preduzeća, a da ne znate ništa o njemu”

Izbegavanje takozvanih “ličnih karata” preduzeća je posledica neodgovornog ponašanja i biće kažnjeni svi koji ne budu to poštovali, rekao je Radulović.

“Najlakše je da sakrijete podatke i ne pokažete ništa.To jako mnogo košta ne samo državu, već i radnike, sindikate. Neodgovorno je da sedite na čelu nekog preduzeća godinama a da ne znate ništa o njemu”, rekao je ministar Saša Radulović gostujući u Vestima na B92.
Novi zakon o privatizaciji predviđa >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << jasne mere za takve slučajeve, od kojih je najvažnija “udaljavanje sa posla”, kaže on i dodaje da postoje ocene od jedan do pet, što znači da “lična karta” preduzeća mora da bude ne samo popunjena, već i da zadovolji sve zahteve iz formulara, i dobije najvišu ocenu – pet.
“Ko ne bude to uradio, neće moći više da vrši tu funkciju”, ističe on.
Radulović je kazao da je razlog za nedostavljanje kompletnih “ličnih karata” preduzeća to što bi “stvari izašle na sto” i da se tačno vidi o čemu se radi i čiji interesi bivaju ugroženi.
On je dodao i da je neodgovorno to što u Agenciju za privatizaciju, koja treba da raspolaže kompletnim podacima, nema kompletnih podataka o javnim preduzećima.
A na pitanje koliko preduzeća, od 600 na spisku Agencije za privatizaciju, i još 900 gde država ima manjinski udeo, može da se spase, ministar kaže da još nema procene koliko preduzeća može da se spase, ali da je to značajan broj.
“Sve zavisi od onih koji budu imali dobre ideje, i od toga da li imaju snagu da postave ta preduzeća na zdrave noge. Postavili smo pravila kako će se to sprovesti, a to je najvažnije”, kaže on i dodaje da će u rešavanju njihovih problema biti uključeni i uspešni biznismeni iz privatnog sektora.
Takođe, ministar demantuje da je prodato sve što je vredelo. Dodao je i da država zbog toga što problem tih preduzeća nije rešen godišnje beleži gubitke od 750 miliona dolara.
Prema rečima Radulovića, i Zakon o stečaju i Zakon o privatizaciji poboljšavaju prava radnika. A to se, navodi on, odnosi i na preduzeća koja su u privatnom vlasništvu.
“Radnici ne treba da budu krivi za nesposobnost poslodavaca. A sa druge strane, država ne sme da toleriše da poslodavac ne daje platu radnicima ili da im ne daje otpremnine.”
Govoreći o novom Zakonu o radu, ministar potvruđuje da bi on trebalo da omogući lakše otpuštanje radnika, međutim, objašnjava da je cilj i bolje i lakše zapošljavanje.
“Cilj ovog zakona jeste bolje zapošljavanje, jer kada je poslodavac u teškoćama, ne može da zapošljava, ne može da plaća otpremnine, i bira alternativu, kao što su ugovori o delu, crno tržište i sl”, obrazložio je ministar.
On kaže da dosadašnji zakon nije štitio one starije od 50 godina i da je samo izazvao kontramere.
Nisam kovertirao ostavku
Odgovarajući na pitanje da li su tačni napisi pojedinih medija da je podneo ostavku, ministar tvrdi da to nije tačno i poručuje da treba izaći iz tabloidnih priča i usmeriti se na suštinske stvari koje su važne za građane Srbije.
“Nisam kovertirao ostavku, ne postoje nikakvi šumovi, već postoji različito mišljenje u vladi, što mislim da je zdravo”, kaže Radulović i dodaje da i dalje misli da je smanjenje nameta na rad ključna mera.
On je rekao i da iza svih predloženih mera stoji cela Vlada, a ne samo Ministarstvo privrede.
Izvor: Tanjug
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.