Nemojte da se upecate – nije banka

Izvor: B92, 30.Jul.2023, 10:20

Nemojte da se "upecate" – nije banka

Jedan od najrasprostranjenijih oblika prevara je fišing (phishing). Prevaranti se sada lažno predstavljaju u ime Raiffeisen banke.

"Fišing" prevare, odnosno slanja i-mejl obaveštenja u ime kredibilnih kompanija ili institucija koje u svom prilogu sadrže maliciozni fajl ili vas navode da kliknete na neki link, sve su učestalije.

Na mejlove građana je nedavno stigla poruka od, navodno, Rajfajzen banke, u kojoj se traži "ažuriranje bezbednosnog alata". U mejlu je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pisalo sledeće:

"Poštovani klijenti,

Sa početkom od 28.07.2023 . počinje proces ažuriranja bezbednosnog alata.

Ovaj proces im a za cilj ažuriranje vaših podataka i sprečavanje neovlašćenog pristupa vašim nalozima.

Akcija je brza i laka i može se obaviti onlajn ili posetom uslužnoj ekspozituri banke."

Nakon ovoga sledi link na kom to "ažuriranje" treba da se obavi, i takođe je naglašeno da "je obavezno da korisnici unesu samo trenutne brojeve telefona. Unošenje stranog broja telefona može dovesti vaš nalog u veliki rizik".

Link u poruci ne vodi na zvaničnu stranicu banke, što bi trebao da bude slučaj da je poruka legitimna, već na lažnu web lokaciju. Uvek dobro obratite pažnju na URL sajta i zapamtite da je poslednji deo imena domena najvažniji.

U poslednjoj rečenici poruke nalažu da će ukoliko se ne ispoštuje "rok za ažuriranje" doći do zabrane korišćenja usluga banke.

Osim nelegitimnog linka, da je u pitanju prevara vidi se i po pošiljaocu. Kada se pogleda adresa sa koje je poruka poslata, vidi se da nije kredibilna jer nije u pitanju verifikovan nalog banke.

Rajfajzen banka na svom sajtu takođe upozorava korisnike da ne nasedaju na ovakve prevare:

Nemojte odgovarati na ovakve poruke, pogotovo ne posećujte linkove koji su navedeni u takvim e-mail porukama.

Raiffeisen banka nikada neće slati e-mail poruke:

• u kojima se zahteva da saopštite Vaše korisničko ime, lozinku ili druge lične informacije. Banka nikada ne koristi e-mail za pribavljanje ličnih ili poverljivih informacija od klijenata.

• koje sadrže linkove ka E-banking aplikaciji.

• u kojima od Vas traži da pozovete kontakt centar banke na broj telefona koji se nalazi u poruci i ostavite Vaše lične podatke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.