Nemoguće da 90% dobije najvišu ocenu VIDEO

Izvor: B92, 06.Feb.2019, 11:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nemoguće da 90% dobije najvišu ocenu" VIDEO

Beograd -- Osim ljubaznosti i strpljenja sa strankama državni činovnici će dobijati dobre ili loše ocene za učinak na poslu.

Smrknuta lica sa druge strane šaltera trebalo bi da zamene osmeh i lepa reč.

Nedavno su na predlog Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave donete uredbe kojima se precizno određuje vrednovanje rada državnih službenika, odnosno kompetencije koje treba da imaju kako bi radili u državnoj službi.

Ministar državne uprave >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i lokalne samouprave Branko Ružić govoreći za TV Prva rekao je da državni službenici nisu isključivo šalterski službenici, i da se govori o 30.000 ljudi. Prema njegovim rečima, ocenjivanje njihovog rada vršiće neposredni rukovodilac na osnovu ciljeva državnog organa.

"Vrednovanje radne uspešnosti je povezano sa ciljem državnog organa ili sektora unutar državnog organa koji je on postavio pred sebe. Do 15. marta mi smo u obavezi da definišemo svi u sektorima šta su naši ciljevi. Neće biti moguće napredovanje, ako taj postavljeni cilj nije ispunjen", kaže Ružić.

On naglašava da ukoliko se učini neka nepravda prema državnom službeniku prilikom ocenjivanja, odnosno, ako ima osećaj da mu je učinjena neka nepravda, ima pravo da se žali žalbenoj komisiji i da traži pravdu pred Upravnim sudom.

Ružić dodaje i da je vrednovanje državnih službenika postojalo i ranije, samo što je bio slučaj da 90 odsto njih dobija najvišu ocenu, što je nemoguće.

Na Nacionalnoj akademiji za javnu upravu biće sprovedena edukacija za 3.500 rukovodilaca koji će ocenjivati državne službenike.

Opširnije u video-prilogu:

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.